Le Monde: Αδιανόητο πόσες δεκάδες δισ. ευρώ το χρόνο κοστίζει η διαφθορά στην Ε.Ε. - iefimerida.gr

Le Monde: Αδιανόητο πόσες δεκάδες δισ. ευρώ το χρόνο κοστίζει η διαφθορά στην Ε.Ε.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με τα πορίσματα έκθεσης που αποκάλυψε η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η διαφθορά (οριζόμενη ως κατάχρηση εξουσίας με σκοπό το προσωπικό όφελος) «θερίζει» την Ε.Ε. και τα 28 μέλη-κράτη της μηδενός εξαιρουμένου.

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα φαινόμενα διαφθοράς κοστίζουν ετησίως στην Ε.Ε. περί τα 120 δισ. ευρώ, αγγίζοντας όλες τις χώρες μέλη της σε διαφορετικό βεβαίως βαθμό.

Η εν λόγω έρευνα, προϊόν της οποίας ήταν η έκθεση, προέκυψε μέσα από μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα της μάχης κατά της διαφθοράς παραμένουν μη ικανοποιητικά σε συνολικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 43% του συνόλου των επιχειρήσεων- και κυρίως οι κατασκευαστικές- που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ονομάζουν την διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται, όπως επισημαίνουν, ενώ θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να αναπτύξεις επχειρηματική δραστηριότητα, είναι οι «πολιτικές διασυνδέσεις».

Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη, ενώ το φαινόμενο θεωρείται σπάνιο στην Δανία, την Φινλανδία και την Σουηδία.

Μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών είναι επίσης διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η διαφθορά είναι συνηθισμένη πρακτική και επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν πιο διεφθαρμένες χώρες την Ελλάδα, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Ισπανία και την Τσεχία.

«Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτικών στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, βλάπτει την οικονομία και στερεί από τα κράτη τα απολύτως αναγκαία φορολογικά έσοδα» δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρομ, Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις που παρουσιάζει αυτή την ώρα την έκθεση και χαρακτήρισε την διαφθορά, πρόβλημα που «κόβει την ανάσα».

Οι εθνικές κυβερνήσεις και όχι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αυτές που φέρουν το κύριο βάρος για την καταπολέμηση της διαφθοράς για την οποία έχει συσταθεί και ειδική ευρωπαϊκή υπηρεσία (Olaf) η οποία ωστόσο έχει περιορισμένους πόρους. Το 2011 ο προϋπολογισμός της ήταν 23,5 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει το BBC.

Για την πλήρη έκθεση, πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ