Αναυδοι έμειναν στο υπουργείο Οικονομικών από την ανοικτή αμφισβήτηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα απο τον Γερμανό επικεφαλής της Εurostat. Πηγές του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισαν αδιανόητες τις δηλώσεις Ραντερμάχερ, ενώ ακόμα εντονότερη ήταν η αντίδρασή τους για τον ισχυρισμό του διευθυντή της ευρωπαικής στατιστικής υπηρεσίας ότι τα στοιχεία και ο τρόπος υπολογισμού τους υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.
Η επίσημη αντίδραση της Αθήνας ήρθε από το Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που υπολογίζεται, είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat.
«Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», διαβεβαίωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει με το σωστό τρόπο τα στοιχεία και έχει ενημερωθεί και η Τρόικα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που βγάζει τα εθνικά στοιχεία τα οποία θα τα επιβεβαιώσει η Eurostat και η Τρόικα, για να υπογραμμίσει με τη σειρά του πως οι κανόνες της χώρας είναι πιο αυστηροί απο αυτούς της Εurostat.
Ναι μεν κάθε κράτος παράγει «με δική του ευθύνη» τα στοιχεία του, αλλά όπως επεσήμανε στην επίμαχη συνέντευξή του ο Ραντερμάχερ, η Eurostat είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο, ελέγχει την διαδικασία καθώς και τα μεγαλύτερα ποσά και συναλλαγές.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν αποκαλυφθούν παραποιήσεις, υπάρχει η απειλή για βαριές ποινές τόσο εναντίον του κράτους όσο και εναντίον προσώπων. «Δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων», υπογραμμίζει ο κ. Ραντερμάχερ και επιμένει πως ο πρωτογενής προϋπολογισμός είναι περισσότερο μια ένδειξη του εάν το κράτος ασκεί πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, ότι προ επιτοκίων ξοδεύει λιγότερα από ό,τι εισπράττει και αυτή την πειθαρχία πρέπει ο Σαμαράς να αποδείξει.
Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύει ο επικεφαλής της Εurostat, αξιόπιστα στοιχεία δεν θα έχουμε παρά το Μάρτιο και μέχρι τότε «όλα είναι εικασίες».