Η ζωή στα αντίσκηνα -Αγωνία στην Κεφαλονιά μετά από 1.300 μετασεισμούς - iefimerida.gr

Η ζωή στα αντίσκηνα -Αγωνία στην Κεφαλονιά μετά από 1.300 μετασεισμούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν έχουν τέλος η ταλαιπωρία, η αγωνία και ο φόβος των κατοίκων της Κεφαλονιάς, οι οποίοι εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες ζουν με το φόβο ενός νέου σεισμό, την ώρα -μάλιστα- που το νησί δεν σταματάει να τρέμει από τους μετασεισμούς. Πολλοί από τους πληγέντες βρίσκονται σε σκηνές, αυτοκίνητα, γήπεδα και λεωφορεία προκειμένου να προφυλαχθούν και από τις καιρικές συνθήκες, αφού βρέχει και έχει τσουχτερό κρύο.Χαρακτηριστικό είναι πως η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά, δεν έχει σταματήσει καθόλου και μάλιστα οι μετασεισμοί έχουν και μεγάλη ένταση και διάρκεια. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των μετασεισμών 3 βαθμών και πάνω, που δίνει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αφού ξεπερνάει τους 1.328.

Σήμερα το πρωί ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά με 4,2 Ρίχτερ. Σημειώθηκε στις 10.58 και όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, επίκεντρο ήταν και πάλι το Ληξούρι, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα. Μάλιστα, η ένταση του είναι τέτοια που έγινε αισθητός σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και δυτική Ελλάδα. Και αυτός δεν ήταν ο μοναδικός ισχυρός μετασεισμός, αφού οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πετάχτηκαν και πάλι από τα κρεβάτια τους Στις 5:26 από τα 4,1 Ρίχτερ του Εγκέλαδου, ενώ χθες στις 21:21, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς ταρακουνήθηκαν από δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ζωή σε αντίσκηνα, αυτοκίνητα, λεωφορεία και πλοία

Η χθεσινή εικόνα, από το δελτίο ειδήσεων του Mega, από τις σκηνές στην Κεφαλονιά όπου σε μία από αυτές μένει ένα ζευγάρι με την μόλις οκτώ μηνών κόρης τους, την Αννα, προκάλεσε συγκίνηση στο πανελλήνιο. Η μικρή, χωρίς να παραπονιέται, χαμογελάει και παίζει με τα παιχνίδια της, μέσα στη σκηνή που τους φιλοξενεί, στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες οικογένειες που επέλεξαν να πάνε να μείνουν προσωρινά στις σκηνές, που τοποθέτησε ο στρατός.

«Δεν ήξερα ότι θα τη φέρω σε τέτοιες συνθήκες. Θα έχω να της λέω ιστορίες πολλές όταν μεγαλώσει» λέει η μητέρα της. Το σπίτι τους είναι στα Λεγατάτα. Μετά τον δεύτερο σεισμό δεν έχει ελεγχθεί. Οπως και πολλά άλλα σπίτια στα χωριά που περιβάλλουν το Ληξούρι. «Φοβόμαστε να κοιμηθούμε μέσα. Εχουμε και μωρό παιδί. Οταν ήρθαν οι μηχανικοί, μετά τον πρώτο σεισμό, αναρωτιόντουσαν πώς βγήκαμε ζωντανοί από εκεί μέσα» λέει η Μέμα. Γύρω της κουδουνίστρες, βρεφικά παιχνίδια κι ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ να ζεσταίνει το μωρό. «Ευτυχώς είναι παιδάκι εύκολο. Μας βοηθάει. Αλλά δεν θέλουμε να συνηθίσει στον τρόμο, κάθε τρεις και λίγο να την αρπάζουμε από την κούνια και να τρέχουμε. Μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα θα μείνουμε εδώ. Να περιμένουμε μπας και γίνει ο μεγάλος σεισμός και μετά βλέπουμε» αναφέρει στο Εθνος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα σπίτια - 1.400 προσωρινά μη κατοικήσιμα

Την ίδια ώρα, στο νησί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι των μηχανικών σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Ηδη τα κλιμάκια έχουν δει και ελέγξει 2.400 σπίτια, ωστόσο τα πορίσματα τους είναι απογοητευτικά, αφού 1.400 έχουν χαρακτηριστεί -προσωρινά- μη κατοικήσιμα. Τώρα οι κάτοικοι περιμένουν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου.

Κοιμούνται στα αυτοκίνητα, έξω από τα χαλάσματα των σπιτιών, γιατί φοβούνται το πλιάτσικο

Η αστυνομία στην Κεφαλονιά πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες έξω στις πληγείσες περιοχές του νησιού, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει καταδρομικές επιθέσεις ληστών σε μισογκρεμισμένα σπίτια. Μάλιστα, πολλοί είναι και οι κάτοικοι, οι οποίοι επιλέγουν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητα τους, έξω από τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους, προκειμένου να προφυλάξουν την περιουσία τους από τους κλέφτες που καραδοκούν, για να κάνουν πλιάτσικο και να αρπάξουν ό,τι πολύτιμο βρουν.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο του Mega

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σεισμός κάτοικοι σκηνές Κεφαλονιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ