Ελεγκτικό Συνέδριο: Τρέξτε για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών - iefimerida.gr

Ελεγκτικό Συνέδριο: Τρέξτε για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τη διπλή «πληγή» του κρατικού μηχανισμού αναδεικνύει η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2012, η οποία μπορεί να μην κρύβει, πλέον, εκπλήξεις, ωστόσο δεν παύει να προκαλεί αίσθηση για τον τρόπο που λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες, κυρίως στο πεδίο της είσπραξης των φόρων.

Είναι ενδεικτικό ότι επί του συνόλου των φόρων που βεβαιώθηκαν το 2012, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει, δηλαδή να βάλει στα ταμεία του, ούτε τα... μισά! Όπως δείχνουν οι «ψυχροί» αριθμοί, μόνο το 46,9% των βεβαιωθέντων φόρων κατέληξε στα δημόσια ταμεία και τα υπόλοιπα διαγράφηκαν λογιστικά και μεταφέρθηκαν στην επόμενη χρονιά, πρακτική που τηρείται... απαρεγκλίτως κάθε έτος, με αποτέλεσμα να έχει μαζευτεί ένα... απόθεμα άνω των 53 δισ ευρώ. Ως εκ τούτου η σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για βελτίωση της λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών είναι μάλλον εκ του περισσού.

Στο μέτωπο των δαπανών, πέρα από το τεράστιο βάρος των πληρωμών για τοκοχρεολύσια στην εποχή προ PSI, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το «βάρος» των 1,235 δισ ευρώ που κλήθηκε να σηκώσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός, λόγω της κατάπτωσης των εγγυήσεων, που αφορούσαν κυρίως σε «αμαρτωλούς» Οργανισμούς, δηλαδή στον ΟΣΕ, στην ΕΑΒ και στα ΕΑΣ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ