Τέλος στο πάρτι με τα παχυλά εφάπαξ προς τους εργαζόμενους του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), που έφθαναν μέχρι και τις 200.000 ευρώ κατά τη συνταξιοδότησή τους, βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα ζητήσει να ελεγχθούν ονομαστικά οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων που αποχώρησαν τα τελευταία δέκα χρόνια από τον Οργανισμό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κατέβαλαν το 45% φορολόγησης την ημέρα που εισέπραξαν τις 200.000 ευρώ.
Το απίστευτο στην υπόθεση είναι το θέμα το έθιξε ο ίδιος ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στον Οργανισμό Γιώργος Παπαστεργιόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας (θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΟΠΕ με το INVEST IN GREECE). Οσο για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, ο πρόεδρος των εργαζομένων τονίζει πως τα ποσά εχουν δηλωθεί και οτι οι εργαζόμενοι δεν ειναι φοροκλέφτες.
Ο κ. Παπαστεργιόπουλος ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να μην τίθεται -όπως γίνεται με τις προτεινόμενες διατάξεις- για το εναπομείναν προσωπικό του ΟΠΕ σε διακινδύνευση η είσπραξη της επίμαχης παροχής, για την οποία όπως ισχυρίστηκε, έχουν καταβληθεί οι ανάλογες εισφορές.
Ο κ. Μηταράκης αντέτεινε ότι τα ποσά για την κάλυψη των ασφαλιστικών συμβολαίων των εργαζόμενων στον ΟΠΕ κατέβαλε εξ ολοκλήρου ο ίδιος Οργανισμός και μάλιστα κατέθεσε σχετικά έγγραφα που καταδεικνύουν ότι οι δαπάνες αυτές καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο.
Με βάση τα όσα ειπε ο υφυπουργός, οι εργαζόμενοι το 1989 έκαναν ενα ιδιωτικό συμφωνητικό με την Εθνική Ασφαλιστική για να πάρουν δεύτερο εφάπαξ. Το 60% των εισφορών θα πλήρωνε ο ΟΠΕ και το 40% οι εργαζόμενοι. Όμως στη συμφωνία υπήρχε όρος οτι αν διαταράσσονταν οι όροι το κοστος θα το πλήρωνε ο ΟΠΕ.
Επειδη στην πορεια των χρόνων δεν έμπαιναν νέοι εργαζόμενοι στον Οργανισμό η αναλογία πληρωμής ανατράπηκε και ετσι έφτασε να πληρώνει ο ΟΠΕ εισφορές για το δεύτερο εφάπαξ των εργαζομένων που έφταναν στο 98%.
Τον Δεκέμβριο του 2011 οι όροι της συμφωνίας άλλαξαν καθως δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα στο αποθεματικό και ετσι όλες οι υποχρεώσεις που απέρρεαν από το συμβόλαιο πήγαν στον ΟΠΕ.
Ο σύλλογος των εργαζομένων ζητεί να πληρωθεί το δεύτερο εφάπαξ και για τους υπόλοιπους 30 εργαζόμενους καθως οι 120 απο τους συνολικά 150 το εχουν πάρει , όμως ο κ.Μηταράκης απαντά οτι το δημόσιο δεν θα πληρώσει τίποτα, αφου η εταιρεία είναι σε εκκαθάριση.
Διευκρίνισε τέλος ότι το ΠΔ 178/2002 δεν υποχρεώνει τη συνέχιση του ομαδικού αυτού ασφαλιστικού προγράμματος και πλέον είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών, να αποφασίσει τι θα γίνει με αυτό.
«Είναι κρίμα ένα θέμα το οποίο είναι εθνικό, στρατηγικό, που έχει να κάνει με την εξωστρέφεια, να το κινούμε με συνδικαλιστικό κριτήριο των 150 εργαζομένων που είχαν αυτό το συμβόλαιο», παρατήρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας
Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή. ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν επί της αρχής, θέτοντας επιμέρους παρατηρήσεις, τις οποίες ο αρμόδιος υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει μέχρι την ολοκλήρωση και της δεύτερης ανάγνωσης ώστε να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο.
Σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» είναι η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών συνεργασιών, η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, η προώθηση και ανάπτυξη κάθε είδους εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.