Στοιχεία που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ξεπέρασε κάθε προσδοκία, παρουσίασε στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών. Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει υπερβεί τα 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 812 εκατ. ευρώ που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται ήδη από τους ξένους εμπειρογνώμονες που έφτασαν, γι' αυτό το σκοπό, την Τρίτη, στην Αθήνα.Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αν τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας επιβεβαιώσουν ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα κυρίως μόνιμων και όχι προσωρινών μέτρων, τότε εξουδετερώνονται οι πιέσεις της Τρόικα για επιπλέον σκληρά μέτρα για το 2014. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία για το φετινό δημοσιονομικό κενό, αλλά και γι' αυτό του 2015.
Στη βάση αυτών, πηγές του πρακτορείου Reuters, έλεγαν χθες ότι «η Ελλάδα και οι ξένοι δανειστές της, έχουν σε μεγάλο βαθμό, γεφυρώσει τις διαφορές τους όσον αφορά το πιθανό δημοσιονομικό κενό του 2014, ξεπερνώντας ένα βασικό εμπόδιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας».
Την ίδια ώρα, πάντως, στέλεχος της Κομισιόν εμφανιζόταν πιο συγκρατημένο σημειώνοντας πως είναι πρόωρο να προεξοφλήσει κανείς την συμφωνία. Εξάλλου, τα στοιχεία μόλις τώρα άρχισαν να αξιολογούνται από την τρόικα, ενώ υπάρχουν και σοβαρές εκκρεμότητες, που σχετίζονται με τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων (Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας) για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Εξάλλου, πέραν των δημοσιονομικών, υπάρχουν κι άλλα σοβαρά ανοικτά θέματα στη διαπραγμάτευση, όπως αυτά των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Πάντως, εκτός από την επίπτωση που θα έχει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ένα πρωτογενές πλεόνασμα που θα υπερβεί τις προσδοκίες, θα διευκολύνει την προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές, με μια μικρή έκδοση ομολόγων 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι -υπό προϋποθέσεις- κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές.