Διαφορά στήθους: Ποιοι αθλητές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχουν τον καλύτερο σωματότυπο - iefimerida.gr

Διαφορά στήθους: Ποιοι αθλητές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχουν τον καλύτερο σωματότυπο

Διαφορά στήθους: Ποιοι αθλητές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχουν τον καλύτε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκινάνε την Παρασκευή, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία αθλημάτων, από ήρεμο σκι, μέχρι δυναμικό καλλιτεχνικό πατινάζ. Τι επίδραση όμως έχει κάθε άθλημα στο σώμα του εκάστοτε αθλητή και ποιοι αθλητές τελικά θεωρούνται πιο fit από αυτούς που θα δούμε στο Σότσι;

O διαχωρισμός είναι δύσκολος. Οι Ολυμπιακοί αθλητές είναι σχεδόν κατά κανόνα αυτό που λέμε νους υγιής σε σώμα υγιές. Πολλοί από αυτούς προπονούνται μέχρι και επτά ώρες κάθε μέρα. Αλλά τελικά το σώμα τους εξαρτάται και από το άθλημα. Ενας bobsledder για παράδειγμα, έχει τη δύναμη να προωθήσει ένα έλκηθρο 180 κιλών όσο το δυνατόν γρηγορότερα για περίπου πέντε δευτερόλεπτα Από την άλλη, ένας σκιέρ έχει την αντοχή να γλιστρά μέχρι και 15 χιλιόμετρα ) . Είναι αδύνατο να πει κανείς ποιος είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τον άλλο , συμφωνούν οι αθλητικοί φυσιολόγοι και οι προπονητές.

Οπως εξηγεί ο Καρλ Φόστερ, καθηγητής άσκησης στο τμήμα επιστημών αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν: «Η φυσική κατάσταση είναι σαν την τέχνη και την ομορφιά. Ολοι την αναγνωρίζουμε όταν τη βλέπουμε, αλλά είναι πολύ δύσκολο να την προσδιορίσουμε»

Σύμφωνα με τον Φόστερ, ο ορισμός στα εγχειρίδια γυμναστικής, συνήθως περιγράφεται από πέντε συνιστώσες : την καρδιοαναπνευστική αντοχή, τη μυϊκή αντοχή, τη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία και τη σύνθεση του σώματος ( η αναλογία του λίπους στο μυ)

Για κάποιον που δεν είναι ολυμπιακός αθλητής, μια καλή ισορροπία των συστατικών αυτών επιτυγχάνεται στο γυμναστήριο. Όμως, οι αθλητές είναι ειδικές περιπτώσεις.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, οι bobsledders ουσιαστικά είναι σαν να κάνουν σπριντ στον πάγο. Προπονούνται για μυϊκή δύναμη , έτσι ώστε να είστε σε θέση να επιταχύνουν γρήγορα και να εξασφαλίσουν τη δυναμική που χρειάζονται για να πάρουν την κατηφόρα γρήγορα . Η καρδιοαναπνευστική αντοχή είναι λιγότερο σημαντική για το άθλημα αυτό .

Από την άλλη, οι σκιέρ που ανταγωνίζονται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην αντοχή , χρησιμοποιούν τη δύναμη για να μειώσουν την κούραση και στηρίζονται στην καρδιαγγειακή αντοχή.

Ακόμη οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ έχουν πιο ισορροπημένη φυσική κατάσταση, δεδομένου ότι χρειάζονται, όχι μόνο αντοχή, αλλά και δύναμη και ευελιξία ώστε να ανταπεξέλθουν στα άλματα και τις προσγειώσεις,

Τέλος σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αθλητές μπορεί να διαφέρουν ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Οταν κάποιος προπονείται για δύναμη, το αγγελιοφόρο RNA του, το μόριο που μεταφράζει τις οδηγίες του DNA στο εσωτερικό του κυττάρου , αλλάζει το σήμα του, ζητώντας τη δημιουργία ισχυρότερων και ταχύτερων μυϊκών κυττάρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ