Ανύπαρκτες είναι επισήμως, για το υπουργείο Οικονομικών, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ειδικά μισθολόγια και με αυτή τη γραμμή θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Δεδομένου ότι θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία την λήψη νέων μέτρων πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιλέγουν την τακτική της στρουθοκαμήλου. Θα υποστηρίξουν, δηλαδή, ότι από τη στιγμή που δεν έχουν καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί επισήμως οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, δεν μπορούν να ξέρουν αν και ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος τους, αλλά ούτε και για τους πιθανούς τρόπους κάλυψής του. Αυτός είναι και ο λόγος της οργής του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών, για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος εκτιμούσε το κόστος της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους σε 500 εκατ. ευρώ και συνολικά το πιθανό κόστος από τις περικοπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, σε 1 δισ. ευρώ και πλέον.
Είναι άγνωστο εάν η Τρόικα θα δεχθεί να συμμετάσχει στο παιχνίδι του στρουθοκαμηλισμού, αλλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι δεν έχει επιλογή, όσο δεν υπάρχουν οι επίσημες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Το πιθανότερο είναι πως, όπως και στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η κυβέρνηση θα «καθαρίσει» προσωρινά, με μια δέσμευση για κάλυψη του κενού, όταν αυτό μπορεί να υπολογιστεί.
Ανεπισήμως, πάντως, στο Γενικό Λογιστήριο ανεβάζουν το λογαριασμό από τις αποφάσεις στα 1,1 δισ. ευρώ και αναζητούν ήδη τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η μια εναλλακτική είναι να ξαναστείλουν το λογαριασμό στους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια, με άλλη νομική φόρμουλα. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να κατανείμουν το κόστος σε βάθος χρόνου, αλλά αυτό μόνο ταμειακά εξυπηρετεί, διότι δημοσιονομικά η επιβάρυνση είναι δεδομένη, αφού οι μισθοί και οι συντάξεις των ειδικών μισθολογίων θα πρέπει να επανέλθουν στα προ περικοπών επίπεδα.