Μία εβδομάδα μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό που προκάλεσε το χάος στο νησί της Κεφαλονιάς, οι κάτοικοι ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με τον Εγκέλαδο, αφού στις 5:10 τα ξημερώματα ταρακούνησε με 5,7 Ρίχτερ το νησί, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε πολλά σημεία του νησιού, ενώ δέκα άτομα τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων. Η νέα σεισμική δόνηση τρομοκράτησε ξανά τους κατοίκους, οι οποίοι παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες -τσουχτερό κρύο-, βγήκαν και παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.Η σοβαρή κατάσταση στο νησί έφερε σε κατάσταση συναγερμού και την κυβέρνηση, με τον Αντώνη Σαμαρά να δίνει εντολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια να μεταβεί στην Κεφαλονιά, προκειμένου να επιθεωρήσει από κοντά τις ζημιές που έχει υποστεί. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και όπως ανέφερε ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνουν ένα C-27 και ένα αρματαγωγό, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.
Καταστροφές στο νησί -Ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου, έκλεισαν δρόμοι από κατολισθήσεις
'Ανοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη.
Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου, από τον νέο πρωινό σεισμό των 5,7 βαθμών Ρίχτερ, έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις. Μάλιστα, ο δρόμος αρχικά έκλεισε, ωστόσο έγιναν προσπάθειες ώστε να ανοίξει και να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, αφού η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι η προβλήτα του λιμανιού ξεκόλλησε, λόγω της μεγάλης έντασης του σεισμού.
Ηδη, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβολήσει το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου – Ληξουρίου, ωστόσο ο καιρός δεν είναι σύμμαχος αφού πνέουν άνεμοι που φτάνουν τα 9 μποφόρ.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι στα σπίτια, που έχουν ήδη υποστεί ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό, αλλά και τους μετασεισμούς. Μάλιστα, ούτε το καμπαναριό της εκκλησία στα Κουρουκλατα της Κεφαλονιάς, δεν άντεξε τα 5,7 Ρίχτερ του σεισμού που σημειώθηκε στις 5:10 τα ξημερώματα, αφού έσπασε στα δύο.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Παλικής κ. Διονύση Μαρκάτο «έχουν μεταφερθεί 10 τραυματισμένοι συμπολίτες μας χωρίς να είναι σοβαρή η κατάστασή τους. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στη νέα πτέρυγα γιατί περιμένουμε την έγκριση του υπουργείου Υγείας ώστε να λειτουργήσει και πάλι όλο το νοσοκομείο».
Πόλεμος σειμολόγων: Ο Λέκκας μιλάει για νέο υποθαλάσσιο ρήγμα, οι υπόλοιποι μιλούν για τον ίδιο σεισμογόνο χώρο
«Από ένα καινούργιο ρήγμα, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και διεγέρθηκε από τον προηγούμενο σεισμό» προκλήθηκε η νέα ισχυρή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα την Κεφαλονιά, τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία.
«'Εχουμε να κάνουμε με μια καινούρια διαδικασία που θα ξαναφέρει το θέμα των ελέγχων στα κτίρια από την αρχή αλλά και της ενημέρωσης του κόσμου. Η περιοχή έχει μια σεισμική ιστορία, έτσι ώστε να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα και να έχουμε μια διαρκή σεισμική δραστηριότητα με μεγάλα μεγέθη, τα οποία εκτονώνουν σταδιακά την σεισμική ενέργεια» εκτιμά ο κ.Λέκκας. Προσθέτει, πάντως, ότι κατά τη γνώμη του ο νέος σεισμός, δεν έχει σχέση με το ρήγμα που είχε προκαλέσει τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Ο κ.Λέκκας προειδοποιεί ότι «σίγουρα θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα κτίρια μετά και τον προηγούμενο σεισμό» και τονίζει ότι η πολιτεία «πρέπει να αρχίσει ξανά τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες και να ενισχύσει την αρωγή στους κατοίκους». Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι «τα σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Είναι δεδομένο αυτό. Στα σπίτια που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι κάτοικοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με κάποια προσοχή βέβαια».
«Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγάλο μετασεισμό από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο» δηλώνει στο Βήμα ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες θεωρούνται φυσιολογικές από τους επιστήμονες, λόγω της έντασης του φαινομένου.
Πολεμικό Ναυτικό, C-27, αρματαγωγό και ΕΜΑΚ μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά
Εσπευσμένα μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης προκειμένου να επιθεωρήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί το νησί, μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου.
Επειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ενημέρωση, ο υπουργός και γενικός γραμματέας θα βρεθούν στην Κεφαλονιά, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας στο νομό.
Ταυτόχρονα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου ενεργοποιείται το σχέδιο «Δευακλίων» για την Κεφαλονιά και στο νησί μεταβαίνουν ένα C-27 και ένα αρματαγωγό, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα, κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά, με ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, προκειμένου να βρίσκονται στο νησί στην περίπτωση που χρειαστεί η άμεση επέμβαση τους.
Εν τω μεταξύ στην Κεφαλλονιά μεταβαίνουν και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. Πρόκειται για το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ εντός της ημέρας αποπλέει για το νησί το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ», για να συνδράμει περαιτέρω.
Το πρώτο μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, και επιβαίνει ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.
Η ομάδα των έξι ιατρών υποστηρίζεται από το σύστημα τηλε-ιατρικής «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», που υλοποιείται μέσω των δορυφορικών επικοινωνιών του πλοίου. Σημειώνεται ότι το ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ διαθέτει μια πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό – μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.