Το χειμώνα, το κοινό κρυολόγημα ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τα ενοχλητικά του συμπτώματα. Πολλά γιατροσόφια κυκλοφορούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του, ωστόσο είναι αμφίβολο ποια από αυτά λειτουργούν. Πρόσφατη Καναδική μελέτη έχει την απάντηση.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μάικλ 'Αλαν του Τμήματος Ιατρικής του παηνεπιστημίου της Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (CMAJ), ανέλυσαν και συνέκριναν όλη τη σχετική διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, διαπίστωσαν ότι τα ισχυρότερα και πιο αποτελεσματικά από όλα τα διαθέσιμα «όπλα» για την πρόληψη του κρυολογήματος, είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών και η λήψη ψευδάργυρου.
Οσο για τη θεραπεία του κρυολογήματος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ αποτελεσματική η ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη (αντιπυρετικό-αναλγητικό), η ιβουπροφαίνη (αντιφλεγμονώδες) και πιθανώς κάποιο αντισταμινικό ή αποσυμφορητικό της ρινικής κοιλότητας.
Οπως εξηγούν οι ερευνητές, το κρυολόγημα πλήττει τους ενήλικες δύο έως τρεις φορές το χρόνο, ενώ τα μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών περίπου έξι φορές το χρόνο και τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν συνολικά επτά έως δέκα μέρες και μερικές φορές μέχρι και τρεις εβδομάδες.
Τις περισσότερες φορές το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, ενώ μόνο στο 5% των περιπτώσεων (μία φορά στις 20) η αιτία είναι κάποιο βακτήριο. Ακριβώς επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι τόσο σπάνιες, τα αντιβιοτικά είναι συνήθως αναποτελεσματικά -και περιττά- κατά των ιών.
Ο ψευδάργυρος, φαίνετα,ι να προστατεύει ιδίως τα παιδιά (όσα έπαιρναν 10 έως 15 ml καθημερινά, είχαν λιγότερα κρυολογήματα), αλλά πιθανώς και τους ενήλικες, ενώ θετικές ενδείξεις υπάρχουν και για τα προβιοτικά.
Στον τομέα της θεραπείας η ιβουπροφαίνη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση του πυρετού στα παιδιά, ενώ χρήσιμη είναι και η παρακεταμόλη. Τα αντισταμινικά, σε συνδυασμό με αποσυμφορητικά, έχουν σχετικά καλή αποτελεσματικότητα στα μεγαλύτερα παιδιά (αλλά όχι σε αυτά κάτω των πέντε ετών), καθώς και στους ενήλικες.
Από την άλλη, τα αντιβηχικά βοηθάνε ελάχιστα τους μεγάλους και σχεδόν καθόλου τα παιδιά και το μέλι ανακουφίζει ελαφρά το βήχα των παιδιών άνω του ενός έτους. Οσο για τη βιταμίνη C, όπου αναφέρεται, έχει μικρή θετική επίδραση. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται, μάλλον, σε προκατάληψη των ανθρώπων, παρά σε πραγματικό αποτέλεσμα.