Λέγεται πως η ιστορία δεν είναι ανώνυμη, ένας σωρός απρόσωπων γεγονότων που συνθέτουν μία γενική εικόνα του παρελθόντος, όπως τη θέλουν συνήθως τα βιβλία και οι ψυχρές μελέτες. Πίσω από αυτά υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες-αφηγήσεις καθημερινών ανθρώπων που τη διαμόρφωσαν και τη διαμορφώνουν κάθε στιγμή.
Αυτή η ιστορία των ανθρώπων και όχι των γενικών γεγονότων έχει όνομα: Ελληνική Τράπεζα Μνήμης. Και κεφάλαιό της είναι οι αφηγήσεις όλων μας. Στόχος της; Η διατήρηση και προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού μέσω της ανάδειξης της ατομικής και συλλογικής μνήμης.
Πρόκειται για το ελληνικό παρακλάδι ενός ιστότοπου με την ονομασία MEMORO, δημιουργοί του οποίου υπήρξαν τέσσερις νέοι Ιταλοί: οι Franco Nicola, Lorenzo Fenoglio, Valentina Vaio και Luca Novarino.
Με τον καιρό το MEMORO επεκτάθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου (Ευρώπη, Νότια Αμερική, Βόρεια Αμερική, Ωκεανία, Ασία, Αφρική) με σκοπό τη δημιουργία μίας ψηφιακής συλλογικής μνήμης, μιας διαρκώς αναπτυσσόμενης συλλογής, στην οποία ο καθένας μπορεί να συμβάλλει, συλλέγοντας και καταγράφοντας τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις ανθρώπων γεννημένων πριν το 1950.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος:
Πολλοί από εμάς αναπολούμε τις ιστορίες που ακούγαμε από τους παππούδες μας· με το πέρασμα του χρόνου εκτιμούμε την αξία τους και συχνά ανατρέχουμε σε αυτές για να αντλήσουμε έμπνευση.
Η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων έχει σκοπό να μεταφέρει λίγη από αυτή τη μαγεία σε όποιον αφιερώσει λίγα λεπτά για να διηγηθεί, λίγα λεπτά για να ακούσει.
Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ατομική και συλλογική μνήμη, να αναγνωρίσουμε την αξία των εμπειριών των προηγούμενων γενεών, και να διατηρήσουμε τις μαρτυρίες τους ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Το διαδίκτυο είναι το εργαλείο που επιλέξαμε για τη διάδοση των αναμνήσεων, γιατί είναι ευέλικτο, προσφέρει εύκολη πρόσβαση και δίνει σε όλους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημιουργία νέου περιεχομένου. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το διαδίκτυο είναι το εργαλείο των νέων, που είναι αυτοί που κυρίως πρέπει να γίνουν αποδέκτες και θεματοφύλακες των αναμνήσεων.
Το πρόγραμμα Memoro - Τράπεζα Aναμνήσεων - είναι μία "μη κερδοσκοπική" διαδικτυακή πρωτοβουλία, αφιερωμένη στη συλλογή και δημοσίευση βίντεο και αφηγήσεων ανθρώπων γεννημένων πριν το 1950 σε μορφή ιστοριών διάρκειας μερικών λεπτών.
Η διαδικασία αυτή έχει ως σκοπό την ελεύθερη δημοσίευση και προβολή του υλικού. Ως μέσο επικοινωνίας επιλέχθηκε το διαδίκτυο και συγκεκριμένα ένας δικτυακός τόπος, για τη συλλογή και τη διάδοση των βίντεο και των ηχητικών αρχείων.
Σε αντίθεση με παρόμοιες πρωτοβουλίες, στο Memoro, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σκοπός και η συνοχή του έργου, υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη φόρτωση του υλικού, το οποίο και ελέγχεται από τη συντακτική ομάδα.
Το Memoro - Τράπεζα Αναμνήσεων - είναι μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Τορίνο της Ιταλίας τον Αύγουστο του 2007. Από το Σεπτέμβρη του 2009, υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος στην Ιταλία είναι η Associazione Banca della Memoria ONLUS.
Σε αυτό το εγχείρημα μπορούν όλοι να συμβάλλουν: αρκεί μία βιντεοκάμερα ή ένα κινητό τηλέφωνο, μία webcamera ή ένα μαγνητοφωνάκι.
Μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη σελίδα σε αυτή τη διεύθυνση:
http://www.memoro.org/gr-gr/chi_siamo.php
Κι αν δεν επιυμεί κανείς να συμβάλλει, μπορεί εξίσου να γίνει «Εξερευνητής Αναμνήσεων»: μια καταπληκτική ευκαιρία να κερδίσεις γνώσεις κι εμπειρίες μέσα από την ανθρώπινη συναναστροφή!
Είναι απλό και δωρεάν...