Μπορεί οι δηλώσεις του Οτμαρ Κάρας για τον Αλέξη Τσίπρα να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και να προκάλεσαν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα, ωστόσο, η ομάδα των Ευρωβουλευτών δεν ήρθε για αυτό το λόγο στην Αθήνα.
Σκοπός των ελεγκτών είναι να αξιολογήσουν και να προετοιμάσουν το έδαφος για τη διάδοχη κατάσταση της Τρόικα ώστε να υπάρχει ένα διαφορετικό θεσμικό όργανο από εδώ και στο εξής.
Ο «περιβόητος» Οτμαρ Κάρας στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι το μοντέλο της Τρόικα έχει πεθάνει και πως υπάρχει ανάγκη για έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα πάρει τη θέση της.
Αυτός ο νέος «ευρωπαϊκός μηχανισμός» πρέπει να έχει «δημοκρατική νομιμοποίηση, θα ασκεί περισσότερο « έλεγχο» με «διαφάνεια», επισήμανε ο κ. Κάρας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Αυστριακό ευρωβουλευτή, «το μοντέλο της τρόικας πέθανε». «Η τρόικα ήταν μια προσωρινή λύση», μιας και «η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση».
«Σήμερα βλέπουμε φως στο τέλος της σήραγγας» της ελληνικής κρίσης , είπε ο κ. Κάρας ήταν πως «άνοιξε ο δημόσιος διάλογος σε σχέση με την τρόικα».
Καταλήγοντας ο επικεφαλής της ομάδας των ελεγκτών τόνισε ότι η αρχική έκδοση της εν λόγω αξιολόγησης θα είναι έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον κ. Κάρας «τον προσεχή Μάρτιο θα κατατεθεί η αρχική εκδοχή της εν λόγω αξιολόγησης» στο Ευρωκοινοβούλιο.
Από την πλευρά του και ο Γάλλος Ευρωβουλευτής, Λίεμ Χόανγκ Νγκογκ, επισήμανε ότι «η εποχή της Τρόικα τελείωσε, πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από ένα μηχανισμό που θα υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν».
Ασκησε ακόμη κριτική και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέροντας ότι η παρέμβασή της ήρθε πολύ αργά, ενώ έδειξε ιδιαίτερα θετικός σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους.
Ο Σοσιαλιστής ευρω-βουλευτής ανάφερε πως στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ συζήτησαν «εναλλακτικές» μορφές αναδιάρθρωσης του χρέους (εκτός από ένα άμεσο «κούρεμα»), όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η ελάφρυνση των επιτοκίων κλπ.
Πάντως ο κ. Νγκογκ δεν παρέλειψε να πει πως «πολλοί στην Ευρώπη θέλουν να αποφύγουμε στο βαθμό που είναι δυνατό ένα κούρεμα καταθέσεων που θα είναι πολύ επαχθές για τους καταθέτες».
Εκείνο που μένει είναι να περάσουν και οι Ευρωεκλογές, καθώς, υπάρχουν ήδη αρκετοί ψίθυροι στην Ευρώπη που αναφέρουν ότι το ξαφνικό «μίσος« αξιωματούχων και πολιτικών ενδεχομένως να σχετίζεται και με τον συνεχιζόμενο προεκλογικό αγώνα για τις κάλπες του Μάη.
Φωτογραφία Eurokinissi