Η ευτυχία έρχεται σε διάφορες μορφές και έχει διαφορετικό ορισμό για κάθε άνθρωπο. Για να βοηθήσει στον εντοπισμό των βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων που κρύβονται πίσω από την ευτυχία, η εταιρεία WebpageFX δημιούργησε ένα πρακτικό infographic.
Το σχεδιάγραμμα με τίτλο «Η επιστήμη της ευτυχίας», χρησιμοποιώντας στοιχεία και έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και άλλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την συνολική διάθεση και τα συναισθήματά μας.
Οπως εξηγεί το infographic, ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου μας που κρατάει την ευτυχία και τις καλές αναμνήσεις μας. Επίσης, η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δημιουργείται από τα αμινοξέα τρυπτοφάνες που συνήθως βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως η γαλοπούλα και συμβάλουν στην μνήμη, την διάθεση, τον ύπνο και τη σεξουαλικότητα.
Το να είναι κανείς ευτυχισμένος είναι πιο απλό απ' ότι νομίζουμε, αφού σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, 20 λεπτά βόλτας σε μία ηλιόλουστη μέρα αυξάνει τη θετική διάθεση, τη σκέψη και την λειτουργία του εγκεφάλου.
Μάλιστα οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι κατά 10% πιο ευτυχισμένοι από τους ανύπαντρους, ενώ τα πιο ευτυχισμένα επαγγέλματα φαίνεται πώς είναι οι κληρικοί, οι ηθοποιοί, οι αρχιτέκτονες και οι πυροσβέστες, ωστόσο, κύρια αιτία της μείωσης της ευτυχίας στον κόσμο, σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, είναι ο καπιταλισμός.
Οσο για τις χώρες, στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο είναι οι πιο ικανοποιημένοι άνθρωποι, ενώ στη Νιγηρία αλλά και στο Μεξικό, οι πιο αισιόδοξοι. Ωστόσο σε ολόκληρο τον κόσμο η πιο ευτυχισμένη χώρα είναι η Ισλανδία με το 94% των κατοίκων να δηλώνουν ευτυχισμένοι, ενώ ακολουθούν Δανία, Σουηδία και Ολλανδία με 91% και η Αυστραλία με 90%.
Ενας ακόμη βασικός νευροδιαβιβαστής που μπορεί να συμβάλει στην ευτυχία μας σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα είναι η Ντοπαμίνη, η οποία δημιουργείται από το αμυνοξύ τυροσίνη το οποίο εντοπίζεται στα πουλερικά, το γάλα, τα ψάρια και τις μπανάνες.
Σημαντικός ωστόσο είναι και ο ύπνος, αφού σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη ύπνου θυμούνται πιο δύσκολα τις καλές αναμνήσεις και πιο εύκολα τις κακές.
Τέλος την «πυραμίδα της ευτυχίας» συντελούν ορισμένοι στόχοι, η ολοκλήρωση των οποίων συμβάλλουν στην καλή μας διάθεση. Στη βάση είναι οι βασικές βιολογικές ανάγκες, στο 2ο επίπεδο η ασφάλεια, στο 3ο ο σεβασμός, στο 4ο οι σχέσεις, ενώ στην κορυφή της πυραμίδας ο σκοπός της ζωής μας.