Ερχεται η χρονιά του Αλόγου: Ολα όσα δεν ξέρατε για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά - iefimerida.gr

Ερχεται η χρονιά του Αλόγου: Ολα όσα δεν ξέρατε για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Ερχεται η χρονιά του Αλόγου: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για την Κινέζικη Πρω
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινάει επίσημα στις 31 Ιανουαρίου και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της χρονιάς του Αλόγου. Ωστόσο παρόλο που στον δυτικό κόσμο την αποκαλούμε Πρωτοχρονιά, για τους Κινέζους, ουσιαστικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, αν και έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη δική μας Πρωτοχρονιά.

Οι ντόπιοι δεν την αποκαλούν Κινέζικη Πρωτοχρονιά
Στην Κίνα, οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι γνωστές ως γιορτή της άνοιξης (春节) ή Σεληνιακό Νέο Έτος (农历 新年) που καθορίζεται από το σεληνιακό ημερολόγιο. Μάλιστα δε συμβαίνει μόνο στη Κίνα, αφού από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου, στην Κορέα, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες γιορτάζουν το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Οπως και στη δική μας Πρωτοχρονιά, επικρατεί κυκλοφοριακό χάος
Η έναρξη του Σεληνιακού Νέου Έτους είναι βασικά σαν να έχεις μια ολόκληρη χώρα σε οικογενειακή επανένωση. Φέτος, σύμφωνα με το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, η κυβέρνηση αναμένει 3.620.000.000 ταξίδια να γίνουν εκείνη την ημέρα

Δεν είναι μόνο μια μέρα
Σε αντίθεση με την Πρωτοχρονιά μας, ο εορτασμός για το Σεληνιακό Νέο Έτος διαρκεί 15 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 31 Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Είναι περίοδος προλήψεων
Δεν υπάρχουν ντουζιέρες, πλυντήρια ή καθαριστήρια, δε μπορείτε να βγάλετε έξω τα σκουπίδια, ενώ τη τρίτη μέρα απαγορεύονται οι επισκέψεις.

Μπορείτε να νοικιάσετε αγόρι
Το Σεληνιακό Νέο Έτος, όπως και η Πρωτοχρονιά μας, είναι στενάχωρα όταν είσαι μόνος, ειδικά για τα κορίτσια. Ετσι η εταιρεία Taobao νοικιάζει αγόρια για το τραπέζι ώστε οι γονείς και οι συγγενείς να σταματήσουν τη γκρίνια

Κροτίδες για τα τέρατα
Στη Δύση έχουμε τους καλικάντζαρους. Στην Κίνα, ο μύθος λέει ότι το μισό-δράκος, μισό-λιοντάρι τέρας «Nian» βγαίνει από την κρυψώνα του και επιτίθεται σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς. Η αδυναμία του είναι ότι έχει ευαίσθητα αυτιά κι έτσι τρομάζει με τα βαρελότα.

Είναι εποχή για γλυκά
Το φαγητό είναι κεντρικής σημασίας για όλα τα Κινέζικα φεστιβάλ, αλλά και τα ζαχαρωτά σνακ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη Πρωτοχρονιά,γλυκαίνοντας το Νέο Ετος. Παραδοσιακά κεράσματα των διακοπών περιλαμβάνουν nian gao (ρυζόγαλο), babaofan (γλυκό με ρύζι), goks jau (τραγανά ζυμαρικά), ζαχαρωμένα φρούτα και σπόρους.

Εχει το δικό του είδος ταινιών
Οπως κάθε χρόνο γεμίζουμε Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες ταινίες στη Δύση, έτσι στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν κινηματογραφικό είδος που ονομάζεται "hesuipian" αφιερωμένο στην Σεληνιακό Νέο Έτος. Οι ταινίες είναι συνήθως παράλογες κωμωδίες, με έμφαση στις οικογένειες και ευτυχείς καταλήξεις που κάνουν τους θεατές να νιώθουν ζεστά και όμορφα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα Πρωτοχρονιά χρονιά του Αλόγου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ