To γάντι που του πέταξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήκωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κόμμα του δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, αλλά θα αγωνιστεί για να συσπειρώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς προς την κατεύθυνση ενός προοδευτικού πόλου απαλλαγμένου από συντηρητικές πολιτικές.
Είχε προηγηθεί η αντίδραση -σε αυστηρούς τόνους- του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι απο τη μία σκέφτεται και μιλά για συνεργασίες και από την άλλη επιδιώκει να μπει παρασιτικά κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος.
Παρουσία μάλιστα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις επαφές του Αυστριακού πολιτικού με τον Φώτη Κουβέλη κατά τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποστηρίξει στις ευρωεκλογές, εκτός του ΠΑΣΟΚ, και το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε, είναι το μόνο κόμμα στην Ελλαδα μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας, προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί, ήταν η άμεση απάντηση της ΔΗΜΑΡ και το Σάββατο ήρθε η δεύτερη απάντηση δια στόματος Φώτη Κουβέλη:
«Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εν τη ρύμη του εκνευρισμού του, το ομολόγησε: ψηφίστε, είπε, το μοντέλο της κεντροαριστεράς που σας υποδεικνύω για να μην απονομιμοποιηθεί η στρατηγική της χώρας. Δηλαδή, ψηφίστε την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξετε την κυβέρνηση των συγκεκριμένων λογικών και επιλογών. Αυτή, όμως, την κεντροαριστερά δεν την έχει ανάγκη ο τόπος».
Αλλά και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ παρ' όλο που υπήρξε συμφωνία ως προς τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη, στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι ή στελέχη όλων των δυνάμεων και κινήσεων του χώρου της κεντροαριστεράς («58», ΔΗΜΑΡ, «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» κτλ), εκφράστηκαν επιφυλάξεις και προβληματισμός ως προς τις προθέσεις τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και των «58» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Φώφης Γεννηματά, η οποία στην τοποθέτησή της τάχθηκε υπέρ της συμπαράταξης με τις δυνάμεις του χώρου «αλλά όχι των δυνάμεων που θέλουν την διάλυση του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε χαρίζεται, ούτε ψάχνει να κρυφτεί, τόνισε η κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι «58» τη θέση τους για το εάν αποσκοπούν στο να γίνουν κόμμα.
Λάβρος για τους «58» εμφανίστηκε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, λέγοντας πως «δεν μπορούν να αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας το σαν μίασμα, ούτε να υποδεικνύουν τη διάλυσή του, ενώ παράλληλα θέλουν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για τις επιδιώξεις τους».
Κανκείς δεν μπορεί να καπηλεύεται τη δημοκρατική παράταξη ... Τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα πρέπει να τελειώνουν .... ούτε μπορούμε πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές, να περνάει το μήνυμα, αν το αποτέλεσμα είναι σε θετική κατεύθυνση το πέτυχαν οι «58» και αν είναι δυσάρεστο θα φταίει το ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καρχιμάκης.