Ο πόνος δεν είναι τυχαίος, έχει άπειρες αφορμές. Ομως, φαίνεται πως έχει και κοινωνικές αιτίες που εδράζονται στη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Κοινώς: η κρίση δεν πλήττει μόνο την τσέπη, αλλά και το σώμα.
Σύμφωνα με τον δρ Α. Γεωργιάδη, ρευματολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών και Παρισίων, ο νευροπαθολογικός πόνος αποτελεί το 80% των περιπτώσεων χρόνιου πόνου. Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, ένας χρόνιος πόνος που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, στις σημερινές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσει μια χρόνια νόσο με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τον πάσχοντα.
Επιπλέον, άτομα που ήδη έπασχαν από κατάθλιψη είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μετατρέψουν έναν οξύ πόνο σε χρόνιο. Ιδιαιτέρως στις τωρινές, άκρως επιβαρυντικές, συνθήκες.
Οι θεραπευτικές δυνατότητες υπάρχουν και μέσω της σύγχρονης φαρμακολογίας -σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των θεραπειών γνωστών από την αρχαιότητα- η βελτίωση στους πάσχοντες είναι φανερή. Αυτό που δεν φαίνεται να λύνεται εύκολα είναι οι αιτίες που προκαλούν τους πόνους. Φευ, τα κοινωνικά ζητήματα δεν έχουν ισχυρό φάρμακο για την καταπολέμησή τους.