Συνεχίζεται το «μπρος- πίσω» για τις αποδείξεις -Τι εξετάζει τώρα το ΥΠΟΙΚ για συνταξιούχους-χαμηλόμισθους - iefimerida.gr

Συνεχίζεται το «μπρος- πίσω» για τις αποδείξεις -Τι εξετάζει τώρα το ΥΠΟΙΚ για συνταξιούχους-χαμηλόμισθους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Νέο επεισόδιο προστέθηκε στο σήριαλ των αποδείξεων, καθώς μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πληροφορία ότι οι δαπάνες για τρόφιμα και καύσιμα θα μετράνε στο 50%, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους αναδίπλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ως εναλλακτική λύση η εξαίρεση των χαμηλοσυνταξιούχων από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 10% του εισοδήματος τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής απάντηση για το εάν θα ισχύσει το ίδιο και για τους χαμηλόμισθους. Υπενθυμίζεται ότι εάν κάποιος μισθωτός ή συνταξιούχος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις, υπόκειται σε πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς, έτσι εάν κάποιος συγκεντρώσει 1.000 ευρώ λιγότερες αποδείξεις, τότε θα «τιμωρηθεί» με 220 ευρώ.

Ανοικτό είναι και το μέτωπο των νέων φορολογικών προστίμων, καθώς πριν καλά- καλά ξεκινήσει η εφαρμογή τους, έχουν δεχθεί ομοβροντία πυρών από ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις αλλά και από λογιστές- φοροτεχνικούς, που σημειώνουν ότι οι ποινές είναι εξοντωτικές ακόμα και για μικρές παραβάσεις, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή κλιμάκωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν διορθώσεις σε «ακραίες περιπτώσεις», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εξετάζοντας μεταξύ άλλων μια ολιγοήμερη περίοδος χάριτος έτσι ώστε π.χ. να μην επιβάλλεται το πρόστιμο των 1.000 ευρώ από τη πρώτη ημέρα εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, όπως επίσης το ενδεχόμενο «αμνηστίας» για ένα πρόστιμο ανά έτος.

Ορθάνοικτο παραμένει και το μέτωπο του φόρου υπεραξίας, αφού και εδώ παρατηρείται δυστοκία ως προς τον καθορισμό των παραμέτρων υπολογισμού της διαφοράς τιμής κτήσης- τιμής πώλησης, με τη σχετική εγκύκλιο να βρίσκεται ακόμα στον «αέρα». Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν, όμως, ότι υπάρχει κι άλλο πρόβλημα, καθώς οι συμβολαιογράφοι αρνούνται την ευθύνη αναγραφής της υπεραξίας στα συμβόλαια, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, αλλά αρνούνται και τη πρόταση του υπουργείου να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη οι ορκωτοί ελεγκτές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται νομοθετική παρέμβαση, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ