Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αστυνομικοί για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που ετοιμάζουν στο Δομοκό, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τότε το όλο εγχείρημα εγκυμονεί τρομερούς κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες.Μάλιστα,σύμφωνα με το Lamiareport, δεν διστάσουν να το χαρακτηρίσουν ως μια ωρολογιακή βόμβα, που κανείς δεν ξέρει πότε θα εκραγεί, αλλά όταν αυτό γίνει, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.
Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας και η Ένωση Αξιωματικών της Στερεάς.
Με αφορμή την φημολογία που έχει υπάρξει ότι το Σωφρονιστικό Κατάστημα Δομοκού θα μετατραπεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση, με δεδομένο ότι εδώ και πάνω από πέντε (5) χρόνια που λειτουργεί το προαναφερόμενο σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή ευθύνης μας, έχουμε εντοπίσει προβλήματα, αδυναμίες και κινδύνους, να διατυπώσουμε τις απόψεις μας.
Όπως ίσως γνωρίζετε ο Δομοκός είναι μια ορεινή περιοχή με συνέπεια να επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, καθόσον σχεδόν τις μισές ημέρες του έτους επικρατεί πυκνή ομίχλη με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την ορατότητα, ακόμη και μεταξύ των σημείων της περιμετρικής φύλαξης της φυλακής (σκοπιών).
Οπότε αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος όταν οι κρατούμενοι θα προαυλίζονται και ακόμη χειρότερα όταν ενδεχομένως θα έχει ξεσπάσει μια στάση στις φυλακές οι κρατούμενοι δεν επιστρέφουν στα κελιά τους και η Αστυνομία θα πρέπει άμεσα να επέμβει. Σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί και τεράστιο πρόβλημα γιατί η όποια επιχείρηση σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, συνεπεία της ομίχλης, θα εγκυμονεί κινδύνους αποτυχίας.
Οι προαναφερόμενες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το κάκιστο οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Δομοκό, αλλά επιπρόσθετα λαμβάνοντας υπόψη ότι τους χειμερινούς μήνες το φαινόμενο των χιονοπτώσεων είναι αρκετά συχνό, καθιστά την όποια μεταγωγή των κρατουμένων, είτε προς Αθήνα για να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης, είτε προς την πόλη της Λαμίας (απόσταση περίπου 40 χλμ) για να εξεταστούν από γιατρό η να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο, μιας και ο Δομοκός με το Κέντρο Υγείας που διαθέτει δεν μπορεί να παράσχει τις απαιτούμενες ιατρικές φροντίδες, εξαιρετικά επισφαλές αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να υπάρξει κάποια απόπειρα εναντίον της πομπής της μεταγωγής, μιας και η ταχύτητα που θα κινείται αναγκαστικά αυτή θα είναι μικρή, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, με άγνωστες για τους συνοδούς και μεταγώμενους συνέπειες.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε το υψηλό κόστος της κάθε μεταγωγής (καθόσον ο αριθμός των αστυνομικών και των περιπολικών οχημάτων που διατίθεται είναι πολύ μεγάλος) είτε για Αθήνα είτε για Λαμία, σε εποχές μάλιστα που τα περιπολικά οχήματα στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι κακοσυντηρημένα, την ώρα που γίνονται περικοπές σε κάθε είδους δαπάνη και μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση και δεν αποτελεί λύση η σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών, την στιγμή που υπάρχουν λύσεις.
Και επειδή θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει μόνο να ασκούμε στείρα κριτική, αλλά να προτείνουμε και λύσεις, θεωρούμε ότι θα ήταν καλλίτερα, προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την μέγιστη δυνατή ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων να δημιουργηθούν φυλακές υψίστης ασφαλείας στην περιοχή της Αττικής, όπου όλες οι υποχρεώσεις των κρατουμένων έναντι της δικαιοσύνης είναι εκεί, υπάρχουν νοσοκομεία πολύ πλησίον, ακόμη και εντός φυλακής και φυσικά η αστυνομική δύναμη που υπάρχει στην Αττική δεν μπορεί να συγκριθεί επουδενεί με καμία άλλη πόλη.
Παρόλα αυτά που σας εκθέσαμε αναλυτικά, αν δεν μεταβάλετε η άποψη σας για την δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, αυτή θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να συνοδευτεί με τις εξής ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας:
Α) Δημιουργία δικαστικής αιθούσης εντός των φυλακών, ώστε να μπορεί να εκδικάζονται κάποιες από τις υποθέσεις εντός αυτής.
Β) Δημιουργία νοσηλευτικής μονάδας εντός των φυλακών, ικανού να παράσχει πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στους κρατουμένους. (σημειωτέων ότι αυτά υπάρχουν στις φυλακές Κορυδαλλού που δεν είναι υψίστης ασφαλείας)
Γ) Το κέντρο υγείας του Δομοκού να αναβαθμιστεί σε Νοσοκομείο, όπου θα υπάρχει ειδικό δωμάτιο – κελί, όπως απαιτείται και προβλέπεται, ώστε να μην γίνεται μεταγωγή των κρατουμένων στην πόλη της Λαμίας, εξοικονομώντας χρήματα, αλλά και περιορίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την διάρκεια της μεταγωγής, όπως αναλυτικά αναφέραμε παραπάνω.
Δ) Ενίσχυση της Α.Δ. Φθιώτιδας με τουλάχιστον 150 αστυνομικούς, μιας και η ήδη ελλειμματική δύναμη που υπηρετεί σε αυτή δεν επαρκεί για τις ήδη τρέχουσες ανάγκες και απαιτήσεις, πολύ δε περισσότερο για την ασφαλή περιμετρική φρούρηση των φυλακών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία Διμοιρία με τουλάχιστον (25) αστυνομικούς έξω από τις φυλακές σε πρωινή, απογευματινή και νυχτερινή βάρδια, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις φυλακές Κορυδαλλού.
Ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών Φυλακών Δομοκού, στην οποία να υπάρχει Ομάδα Ειδικών Μεταγωγών (Ο.Ε.Μ.) κατά τα πρότυπα του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων – Αθηνών, μιας και θα έχουμε να κάνουμε με πολύ σκληρούς εγκληματίες και απαιτείται ειδική εκπαίδευση για την πραγματοποίηση των μεταγωγών τους με ασφάλεια, μονάδα με ειδικούς σκύλους ιχνηλάτες που να περιπολεί περιμετρικά των φυλακών, αλλά και εντός αυτής και τέλος κλιμάκιο της Ε.Κ.Α.Μ. το οποίο να χρησιμοποιείται είτε κατά την διάρκεια των ειδικών μεταγωγών, είτε για να επιχειρεί εντός των φυλακών, όταν αυτό απαιτηθεί.
Τέλος σας επισημαίνουμε ότι αν τίποτα από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω δεν υλοποιηθεί και δημιουργηθούν οι φυλακές στο Δομοκό χωρίς αυτές τις ελάχιστες προϋποθέσεις, τότε αυτές θα έχουν μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα, με άγνωστη την στιγμή της έκρηξής της, με ολέθριες όμως συνέπειες όποτε αυτό συμβεί και για να χρησιμοποιήσουμε οικονομικούς όρους που είναι και πιο επίκαιροι ίσως, η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό είναι ένα ομόλογο με αυξημένη επισφάλεια, που θα μας οδηγήσει με ακρίβεια στην «χρεωκοπία».