Δραματικό τελεσίγραφο της βαριάς βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος - iefimerida.gr

Δραματικό τελεσίγραφο της βαριάς βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος

Δραματικό τελεσίγραφο της βαριάς βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ...νόμος. Με αυτό το σκεπτικό κινείται πλέον η εγχώρια βαριά βιομηχανία της χώρας, η οποία, εμπεδώνοντας ότι απευθύνεται σε κυβερνητικά ώτα μη ακουόντων, προσφεύγει στη δικαστική οδό, σε μια δραματική προσπάθεια να ζητήσει μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος.Ο λόγος για το εξώδικο των εταιρειών Σιδενόρ (Θεσσαλονίκη) και Sovel (Βόλος) -αμφότερες υπό την ομπρέλα της Βιοχάλκο- προς τη ΔΕΗ για την τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, με το οποίο οι δύο εταιρείες ζητούν την άμεση μείωση τιμών στα 34 ευρώ /MW, απορρίπτοντας τα τιμολόγια που έλαβαν από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013.

Η κίνηση των δύο εταιρειών έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί, αιτούμενες απεγνωσμένα της κυβερνητικής προσοχής στο θέμα της τιμής του ρεύματος.
Σε μια προσπάθεια να δώσουν το μήνυμα ότι η εναπομείνασα βαριά βιομηχανία της χώρας δεν αντέχει πλέον πειραματισμούς, καθώς αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, οι δύο χαλυβουργίες κάνουν λόγο για αγνόηση των αποφάσεων της ΡΑΕ από τη ΔΕΗ και για τιμές που καθορίζονται «λογιστικά».

Οι δυο ελληνικές εταιρείες, που πιθανότατα ανοίγουν, με το εξώδικό τους, τον δρόμο και σε άλλους εκπροσώπους της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, οι οποιοι κυριολεκτικά έχουν βρεθεί με την πλάτη στα σχοινιά, εκπέμπουν ένα ύστατο sos για την ανάγκη μείωσης του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, με το οποίο αναγκάζονται να αγοράζουν το ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει –και όχι μόνο οι ίδιες- είναι το δραματικό sos, που εκπέμπουν μέσω του εξωδικού τους, στο οποίο δηλώνουν ξεκάθαρα ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 και εντεύθεν δεν αποδέχονται καμία τιμολόγηση άνω των €34/MWh, που είναι η οριακά μεγαλύτερη τιμή που μπορούν να πληρώνουν για να παραμείνουν ανοιχτές. Κοινώς, «βοηθήστε μας ή κλείστε μας» είναι το δραματικό υστερόγραφο των δύο εταιρειών.
Παραλογισμοί

Η δραματική κίνηση των δύο επιχειρήσεων καθιστά πιο σαφές από ποτέ ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας δεν αντέχει να πληρώνει άλλο τόσο ακριβά ένα μάρμαρο, που ακούει στο όνομα της κυβερνητικής ακαμψίας επί του θέματος.

Τον παραλογισμό της κυβερνητικής στάσης έρχεται να υπογραμμίσει το γεγονός ότι τα τεκταινόμενα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά λαμβάνουν χώρα σε μία χρονική στιγμή που επισήμως η Ελλάδα, έχοντας την Προεδρία της ΕΕ, έχει αναγάγει σε κορωνίδα των προτεραιοτήτων της τη μείωση του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Γινόμαστε λοιπόν θεατές σε ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου, με την Ελλάδα να υπόσχεται στις Βρυξέλλες παρεμβάσεις για το ζήτημα των τιμών της ενέργειας, ενώ εντός των τειχών παρακολουθεί αδρανής τη βαριά της βιομηχανία να βουλιάζει υπό το βάρος του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους.

Το εξώδικο
Στο κείμενο του εξωδίκου-πρόσκλησης αναφέρεται ότι οι δύο χαλυβουργίες με συνολική ισχύ 200 MW, το 90% του χρόνου λειτουργούν κατά τις ώρες χαμηλού φορτίου, δηλαδή τις νυχτερινές και Σαββατοκύριακα. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «η λειτουργία των συγκεκριμένων εργοστασίων συμβάλλει σημαντικά και κατά τρόπο μη συγκρίσιμο με άλλο μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή της ΔΕΗ μειώνοντας αντίστοιχα το συνολικό κόστος του συστήματος».
Κοινώς οι δυο χαλυβουργίες υπογραμμίζουν ότι οι ίδιες με τη λειτουργία τους συμβάλλουν στη διατήρηση σε λειτουργία μονάδων βάσης της ΔΕΗ, όπως οι λιγνιτικές, οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Το εξώδικο δεν μπορεί παρά να έχει ως αποδέκτη και τη ΔΕΗ, την οποία η οι Sovel και Σιδενόρ εγκαλούν για πλήρη αγνόηση αποφάσεων της ΡΑΕ και των βασικών αρχών τιμολόγησης, που πρέπει να τηρεί κάθε παραγωγός, όπως τα τιμολόγια να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του παραγωγού και όχι το λογιστικό κόστος στο οποίο εμμένει συνεχώς η ΔΕΗ, τινάζοντας στον αέρα όση από τη βαριά βιομηχανία της χώρας έχει μείνει σε λειτουργία.

Έχοντας διαμηνύσει επανειλημμένα και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι αδιέξοδη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο παραγωγικών μονάδων, οι δυο εταιρείες πρακτικά καλούν τη ΔΕΗ να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ βαριά βιομηχανία τιμή ρεύματος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ