Για το σοβαρό πρόβλημα των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας πως «τα ευρωπαϊκά κράτη πληρώνουν για την υγεία πάνω από 1,3 τρισ. Ευρώ τον χρόνο, την ίδια ώρα που το προσδόκιμο ζωής των φτωχών της κοινωνίας μειώνεται από ασθένειες και αναπηρίες, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ».
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το αναπόφευκτο κόστος των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας» είναι μεγαλύτερo από το ΑΕΠ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, και η έκθεση προειδοποιεί ότι ''αγνοώντας τις κοινωνικές, οικονομικές και ιατροφαρμακευτικές ανισότητες στον τομέα της υγείας θα διακινδυνεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη"», γράφει ο Guardian σε δημοσίευμα του.
Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Το χάσμα στο προσδόκιμο υγιούς ζωής (δηλαδή χωρίς ασθένειες και αναπηρίες), ήταν 19 χρόνια για τους άνδρες και 18,4 χρόνια για τις γυναίκες μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά. Για το προσδόκιμο ζωής, η διαφορά ήταν 13,4 χρόνια για τους άνδρες και 10,6 χρόνια για τις γυναίκες, τονίζει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, η έρευνα της ΕΕ διαπιστώνει πως «μόνο οι πλούσιοι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων είναι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες υγείας, ή πεθαίνει πρόωρα λόγω των ανισοτήτων στην υγεία».
Κλείνοντας, ο Guardian φιλοξενεί δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστηρίζει πως «Η οικονομική κρίση έχει πάρει βαρύ τίμημα για την υγεία και την ευημερία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της ανεργίας, την αύξηση της φτώχειας, καθώς και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών που απειλούν με φτωχότερα αποτελέσματα για την υγεία, αλλά και με την διεύρυνση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Η έλλειψη εργασίας και ευκαιριών εμπόδισε τους ανθρώπους -ιδιαίτερα στους νέους- να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να συμβάλλουν πλήρως στην κοινωνία».