Γκρίνια στην ΕΕ για την καθυστέρηση στη συμφωνία με την Τρόικα -Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης - iefimerida.gr

Γκρίνια στην ΕΕ για την καθυστέρηση στη συμφωνία με την Τρόικα -Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Ευρωζώνη, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ετοιμάζεται να «εισπράξει», την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αθήνα είναι εκτεθειμένη γιατί είχε συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να απεμπλακεί το ταχύτερο δυνατό η προεδρία της Ε.Ε. από την αξιολόγηση. Ετσι, τέθηκε ως στόχος να έχει επέλθει συμφωνία έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επιστροφή της Τρόικα και να τεθεί ως νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης -που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο- το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Ενδεικτική αυτού του κλίματος δυσαρέσκειας ήταν τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή την επιστολή, ο κ. Ντάισελμπλουμ επέρριπτε την ευθύνη της καθυστέρησης στην Αθήνα και σημείωνε ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τους όρους για την καταβολή της δόσης.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε χθες, από τις Βρυξέλλες, ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει και στο τέλος θα έχουμε συμφωνία» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η αξιολόγηση «είναι δύσκολη» και ως «ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό».

Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά θα γίνει ενημέρωση για την πορεία της αξιολόγησης. Ο κ. Στουρνάρας θα ακούσει τη γκρίνια των ομολόγων του ("θα φάμε πάλι ξύλο" έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου) και θα επιδιώξει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες οι δηλώσεις που θα ακολουθήσουν μετά τη συνεδρίαση.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κλείσει άμεσα πολλές μικρές εκκρεμότητες, ώστε να συρρικνωθεί κατά το δυνατόν η σχετική λίστα και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, αφήνοντας τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης για μετά την επάνοδο της τρόικας. Για παράδειγμα: υπάρχουν νομοθετήματα που είναι έτοιμα, όπως αυτό για την καλύτερη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ή για τη μείωση του διοικητικού φόρτου του Δημοσίου, τα οποία δεν έχουν βρει ακόμη ημερομηνία για να κατατεθούν στη Βουλή.

Ωστόσο, τα μείζονα παραμένουν τα ίδια. Το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο η τρόικα υπολογίζει σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό προστίθεται πλέον και η τρύπα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ για τη μείωση των αποδοχών των ενστόλων, ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να συμφωνηθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η Αθήνα υπολογίζει σε 1 εκατ. ευρώ και η τρόικα σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ

Ενα άλλο ανοικτό μέτωπο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία η κυβέρνηση έχει προτείνει να γίνει εφάπαξ εάν η τρόικα δεχθεί την εκτίμηση ότι θα επιφέρει μείωση εσόδων στα ταμεία ύψους 400 εκατ. Ωστόσο, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, ενώ προηγουμένως υπολόγιζε το κόστος του μέτρου σε 800 εκατ.
Στα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνονται επιπλέον, η κατάργηση ή ένταξη στον προϋπολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων, η άρση των περιορισμών στις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα (για τις οποίες η τρόικα εμφανίζεται διαλλακτικότερη σε σχέση με το παρελθόν) και φυσικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Επιπλέον, εκκρεμότητες υπάρχουν στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας (12.500 δημόσιοι υπάλληλοι) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και στις 11.000 αποχωρήσεις εντός του 2014. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι διαθεσιμότητες θα προέλθουν από τον ΕΟΠΥΥ (9.500 υπάλληλοι) από τους ΟΤΑ (3.500 υπάλληλοι), ενώ οι απολύσεις θα προέλθουν κυρίως από αυτούς που ανήκουν στο 1ο κύμα διαθεσιμότητας. Ωστόσο, η τρόικα θέλει για μια ακόμη φορά περισσότερες λεπτομέρειες, που τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας και Εσωτερικών) δεν είναι σε θέση να δώσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ