Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει δεσμευθεί να σχηματίσει μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση.
Διαδηλωτές παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας παρά τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν, εκτοξεύοντας σποραδικά πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Στη μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας οι διαδηλωτές επιστράτευσαν μέχρι και αυτοσχέδιους καταπέλτες.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Υγείας του Κιέβου, απο την Κυριακή που ξέσπασαν τα επεισόδια, 103 άνθρωποι έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια και 42 έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, 61 εκ των οποίων νοσηλεύονται.
Διάγγελμα Γιανούκοβιτς -Κάλεσε σε συμφιλίωση
Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς έκανε λόγο για μαζικές ταραχές που πλέον αποτελούν απειλή για ολόκληρη την Ουκρανία.
«Κατανοώ τη συμμετοχή σας σε μαζικές δράσεις διαμαρτυρίας (. . .), όμως όταν οι ειρηνικές ενέργειες εκφυλίζονται σε μαζικές ταραχές και συνοδεύονται από βία και εγκληματικούς εμπρησμούς, τότε απειλούνται όχι μόνοι οι κάτοικοι του Κιέβου, αλλά ολόκληρη η Ουκρανία», υποστήριξε και κάλεσε σε διάλογο, συμφιλίωση και ηρεμία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να σταματήσουν τα επεισόδια κατηγορώντας τους ότι διαπράττουν «έγκλημα κατά του κράτους».
«Πρέπει να τερματιστούν αμέσως οι συγκρούσεις που συνοδεύονται από βία, εμπρησμούς, βίαιες ταραχές, οι οποίες απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας. Δεν είναι παρά χουλιγκανισμός. Είναι ένα έγκλημα κατά του κράτους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πτσόνκα σε ανακοίνωσή του.
«Η ελευθερία αξίζει μια τέτοια μάχη», λέει από τη φυλακή η Τιμοσένκο
Την υποστήριξή της στους διαδηλωτές εξέφρασε από την πλευρά της η η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας και πρώην πρωθυπουργός Ιουλία Τιμοσένκο.
«Απευθύνομαι σε εσάς, τους δυνατούς άνδρες και γυναίκες της Ουκρανίας, με λέξεις υποστήριξης και εμπιστοσύνης. Υπερασπιστείτε την Ουκρανία, μην φοβάστε για τίποτα (. . .). Δεν υπάρχουν άλλα μέσα για να αντιμετωπίσει ο λαός τη μαφία. Είστε ήρωες», ανέφερε η ανακοίνωσή της την οποία διάβασε η εκπρόσωπός της Μαρίνα Σορόκα.
«Η ελευθερία αξίζει μια τέτοια μάχη», υπογράμμισε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.
Αυστηρές προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. κατήγγειλαν τόσο τα επεισόδια όσο τους επίμαχους νόμους που υιοθέτησε η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς και προβλέπουν αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά διαδηλωτών.
«Η ΕΕ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και καλεί όλες τις πλευρές να αναζητήσουν, μέσω του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις, μια δημοκρατική λύση στην τρέχουσα πολιτική κρίση, η οποία θα απαντά στις προσδοκίες του ουκρανικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υιοθέτησαν οι 28 ΥΠΕΞ.
Κάλεσαν επισης όλες τις πλευρές να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και από τις αρχές «να σεβαστούν πλήρως και να προστατεύσουν το δικαίωμα των ειρηνικών διαδηλωτών να συγκεντρώνονται και να εκφράζονται, αλλά και την ελευθερία του Τύπου».
«Όλες οι βίαιες ενέργειες θα πρέπει να ερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών.
Οι υπουργοί επέκριναν επίσης τους νόμους, που υιοθετήθηκαν την Παρασκευή και οι οποίοι περιορίζουν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, καθώς «θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τα θεμελιώδη δικαιώματα της συνάθροισης των ουκρανών πολιτών, της ελευθερίας του Τύπου και τις δραστηριότητες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».
«Η χρήση βίας (εναντίον διαδηλωτών) θα έχει επιπτώσεις και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επιβολή κυρώσεων» εναντίον της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους. Μπορεί [η επιβολή κυρώσεων] να μην περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντηση των ΥΠΕΞ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι στο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.
Με τη σειρά του ο Σουηδός ομόλογός του Καρλ Μπιλτ κατήγγειλε τους «καταπιεστικούς νόμους» που υιοθέτησε πρόσφατα το ουκρανικό κοινοβούλιο . «Είναι οι πιο καταπιεστικοί νόμοι που έχει υιοθετήσει οποιοδήποτε κοινοβούλιο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Καταγγέλλω τη βία που σημειώθηκε», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, εκτιμώντας πως ήταν λάθος η υιοθέτηση περιορισμών στο δικαίωμα στις διαδηλώσεις.
Το Παρίσι τέλος, κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να «σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη δημοκρατία».