Αμφίβολη η συμμετοχή της Ιταλίας στο ελληνικό δάνειο - iefimerida.gr

Αμφίβολη η συμμετοχή της Ιταλίας στο ελληνικό δάνειο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμφίβολη φαίνεται να είναι η συμμετοχή της Ιταλίας στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της νέας δόσης του ελληνικού δανείου, η Ιταλία υποστήριξε ότι ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση της ρήτρας «εξαίρεσης» το Σεπτέμβριο, εάν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπεράσουν αυτά των ελληνικών δανείων.

«Δεν έχουν αποφασίσει είτε έτσι είτε αλλιώς» ανέφερε στο πρακτορείο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, κατά τη χθεσινή δημοπρασία ιταλικών ομολόγων τα επιτόκια των 10ετών τίτλων σημείωσαν άλμα στο 5,77%, το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2000, ενώ τα επιτόκια των 3ετών ανήλθαν στο 4,80%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, η χώρα της οποίας τα επιτόκια δανεισμού είναι υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας μπορεί είτε να «εξαιρεθεί», αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες να καλύψουν το μερίδιό της, είτε μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τις άλλες χώρες ώστε να αντισταθμίσει τη ζημιά.

«Δεν είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί τώρα, πρέπει να δούμε ποιό θα είναι το κόστος δανεισμού την περίοδο της εκταμίευσης - αυτή τη στιγμή είναι στο όριο» υποστήριξε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είναι ένα πιθανό θέμα, όχι ένα πραγματικό θέμα» πρόσθεσε. Πάντως δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Ιταλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν στη νέα δόση του ελληνικού δανείου εάν το ύψος των επιτοκίων δανεισμού αυξηθεί.

«Πεπεισμένος» δηλώνει ο Τρεμόντι ότι τα Ευρωομόλογα θα γίνουν πραγματικότητα»

Εντωμεταξύ ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI υποστήριξε ότι "στην Ευρώπη υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία κυβέρνηση, μια κυβέρνηση του ενιαίου νομίσματος".

Αναφερόμενος στην πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων, ο ιταλός υπουργός υπογράμμισε ότι "τα πρότεινα εγώ μαζί με τον λουξεμβουργιανό συνάδελφό μου. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πραγματικότητα, διότι αν δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό 'υπουργείο Οικονομικών', δεν μπορεί να υπάρχει και ευρωπαϊκό νόμισμα".

Σύμφωνα με τον Τρεμόντι, "το πρόβλημα δεν είναι τόσο η κερδοσκοπία, η οποία υφίσταται, όσο η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κινηθεί όπως οι μεγάλες τράπεζες και να δράσει επί του νομισματικού συστήματος".

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο το οποίο τον έπληξε τις τελευταίες ημέρες ο Τρεμόντι είπε εξ άλλου ότι "δεν έχω ανάγκη να μου γίνουν παράνομες χάρες, δεν έκλεψα ποτέ χρήματα από τους ιταλούς και δεν έχω ανάγκη να το κάνω ούτε τώρα".

Ο Τρεμόντι μιλούσε για την λεγόμενη "υπόθεση Μιλανέζε". Όπως προέκυψε πρόσφατα, ο πρώην στενός συνεργάτης του και βουλευτής της κεντροδεξιάς, Μάρκο Μιλανέζε, ο οποίος ενέχεται σε έρευνα για διαφθορά, είχε θέσει στην διάθεση του υπουργού Οικονομικών ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Ρώμης. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που δημοσίευσε ο Τύπος, προέκυψε ότι ο δεύτερος τη τάξει στην ιταλική κυβέρνηση κατέβαλλε στον Μιλανέζε, χίλια ευρώ την εβδομάδα, για την χρήση του ακινήτου--χωρίς, όμως, να δίνονται επίσημες αποδείξεις. Ο Τρεμόντι εξήγησε ότι "πρόκειται για μια συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών" και υπενθύμισε ότι "πριν γίνει υπουργός δήλωνε, ως ετήσιο εισόδημα, πέντε εκατομμύρια ευρώ και ακόμη και τώρα, καταβάλλει για αγαθοεργίες ποσό υψηλότερο από εκείνο του μισθού του βουλευτή".

Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αποκάλυψε ότι "μέρος των οκτώ χιλιάδων δήμων της Ιταλίας θα πρέπει να συγχωνευθεί" και ότι "ο μηδενισμός της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ θα επιτευχθεί συνεχίζοντας την μείωση των δαπανών του δημοσίου".

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως νωρίτερα σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποβλήθηκε σε επέμβαση στο δεξί χέρι για την επίλυση των προβλημάτων που του είχε προκαλέσει μια χρόνια τενοντίτιδα. Ο χειρουργός, Αλμπέρτο Λατζερίνι, δήλωσε ότι "η επέμβαση ήταν σύντομη και επιτυχής και ο Μπερλουσκόνι θα εξέλθει τις κλινικής σήμερα το βράδυ".

πηγή: tvxs.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ