Είχε προγραμματίσει και άλλες επιθέσεις την ίδια μοιραία μέρα ο Μπρέιβικ - iefimerida.gr

Είχε προγραμματίσει και άλλες επιθέσεις την ίδια μοιραία μέρα ο Μπρέιβικ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο «μακελάρης του Όσλο» που ανέλαβε την ευθύνη για τις φονικές επιθέσεις της «ματωμένης Παρασκευής» 22 Ιουλίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 76 άνθρωποι, είχε προγραμματίσει και άλλα χτυπήματα για την ίδια ημέρα δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Οι άλλες επιθέσεις θα είχαν "διάφορες μορφές", είπε ο δικηγόρος Γκέιρ Λίπσταντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση στις 22 Ιουλίου στο κέντρο του Όσλο κοντά σε κυβερνητικά κτίρια -- κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι- και ακολούθως για την επίθεση στο νησί Ουτόγια με απολογισμό 68 νεκρούς, κυρίως νεαρούς που βρίσκονταν σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Βρίσκεται υπό κράτηση και θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.

Ο 32χρονος μεταφέρθηκε σήμερα από τη φυλακή όπου κρατείται στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Όσλο για συμπληρωματική κατάθεση.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κηδεία ενός από τα θύματα των επιθέσεων, της 18χρονης Μπάνο Ρασίντ, ιρακινής καταγωγής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τελετές στη μνήμη των θυμάτων --μεταξύ των οποίων και μία σε τέμενος της πρωτεύουσας-- παρόντος του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ θα παρευρεθεί σε τελετή μνήμης που θα διοργανώσει στο Όσλο το Εργατικό Κόμμα και η νεολαία του.

Επιπλέον είναι προγραμματισμένο να παραστεί σε τελετή στις 3.30 μμ (τοπική ώρα) στο κέντρο του Όσλο -- την ακριβή, δηλαδή, ώρα κατά την οποία πριν από μία εβδομάδα εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, στην πρωτεύουσα.

Ο κατηγορούμενος Μπρέιβικ θα κληθεί να απαντήσει σήμερα στην αστυνομία σχετικά με τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν μετά την πρώτη, επτάωρη κατάθεσή του, το Σάββατο, είπε ο εισαγγελέας Παλ-Φρέντρικ Χγορτ Κράμπι.

Η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών εις βάρος του Μπρέιβικ αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο Τορ-Άξελ Μπους, επικεφαλής της Νορβηγικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας, έχει δηλώσει ότι "από σεβασμό προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους ο δράστης πρέπει να δικαστεί για την καθεμία δολοφονία," και αυτό θα απαιτούσε επαρκή στοιχειοθέτηση.

Οι πράξεις του συνιστούν κατηγορίες για τρομοκρατία καθώς στόχευαν να εμφυσήσουν τον τρόμο στο ευρύτερο κοινό και θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 21 ετών, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ωστόσο, οι αρχές εξετάζουν το αν μπορεί ο Μπρέιβικ να κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για τέτοια εγκλήματα είναι 30 χρόνια κάθειρξης.

Σύμφωνα με την Aftenposten, ο δικηγόρος του Μπρέιβικ αναμένει ότι οι δικαστικές αρχές θα ζητήσουν την επιβολή της μέγιστης ποινής.

Όπως είπε ο Κράμπι, προτεραιότητα στην έρευνα είναι να διακριβωθεί αν ο Μπρέιβικ έδρασε μόνο του και πρόσθεσε ότι οι νορβηγικές αρχές έχουν λάβει πολλές πληροφορίες και συνεργάζονται --μεταξύ άλλων-- και με το FBI στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία εξετάζει το οπτικό υλικό που ελήφθη από την κάμερα ασφαλείας και δείχνει τον ύποπτο λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη της βόμβας στο κέντρο του Όσλο καθώς και τον υπολογιστή του Μπρέιβικ και την δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο πριν από τις επιθέσεις.

Σήμερα οι σημαίες στη χώρα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους καθώς συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η στήριξη προς το κυβερνών Εργατικό Κόμμα αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες κατά τις ημέρες που ακολούθησαν τις επιθέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Γενς Στόλντενμπεργκ θεωρήθηκε ότι χειρίστηκε εξαιρετικά την κρίση.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Sunnmoersposten διενεργήθηκε στη διάρκεια δύο χρονικών περιόδων: τις τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση και τις τέσσερις ημέρες μετά.

Πριν από τις επιθέσεις, η στήριξη προς τους Εργατικούς έφθανε το 28,1% και μετά ανήλθε στο 38,7%.

Ταυτόχρονα, η στήριξη για τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς και για το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου μειώθηκε σημαντικά. Και στις χρονικές περιόδους η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 ανθρώπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ