Ο Τζον Κέρι είχε αφήσει να φανεί, πριν ακόμη συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πως το θέμα της εξαφάνισης του Χριστόδουλου Ξηρού θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησής τους. Αλλωστε, είχε επισημάνει πως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν στην κορυφή των θεμάτων που ελπίζει να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών. Για αυτό και δεν προκάλεσε έκπληξη η σκληρή και αφοπλιστική ερώτηση που απηύθυνε ο Τζον Κέρι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Πώς επιτρέπετε σε εγκληματίες να παίρνουν άδειες;», τον ρώτησε στη μεταξύ τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την εξαφάνιση του μέλους της «17 Νοέμβρη». Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο κ. Βενιζέλος αποκρίθηκε πως ήταν «μία λανθασμένη εφαρμογή ενός κακού νόμου σε μία κακιά στιγμή».
Πέρα από αυτό το θέμα, μεγάλο μέρος των συνομιλιών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης τόσο με τον κ. Κέρι όσο και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου νωρίτερα, αφιερώθηκε στο ελληνικό δημόσιο χρέος αλλά και στην τραπεζική ένωση.
Ο Τζον Κέρι εμφανίστηκε ενημερωμένος για το ύψος του ελληνικού χρέους, το ποσοστό και τη διάρθρωσή του. Χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις κλειδί για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, ενώ πρόσθεσε πως άλλα δημοσιονομικά μέτρα και οριζόντιες μειώσεις εισοδημάτων δεν θα βοηθήσουν.
Πριν από τη συνάντηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συγχαρεί την Ελλάδα «που συνεχίζει τον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε πολύ, πολύ δύσκολο. Σκληρές αποφάσεις έπρεπε να γίνουν. Δεν είναι ποτέ εύκολο από πολιτική άποψη. Αυτές οι επιλογές έγιναν και νομίζω ότι η κατάσταση βελτιώνεται».
Σε δύο βασικά εθνικά θέματα, στο Σκοπιανό και στο Κυπριακό, ο Κέρι χαρακτήρισε «εξαιρετική» την πρόσφατη παρουσίαση του κ. Βενιζέλου επί του Σκοπιανού στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, αλλά παρατήρησε ότι «όσο το πρόβλημα μένει ανεπίλυτο, πλήττει και τις δύο πλευρές». Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τα Σκόπια έχουν αυτή τη στιγμή σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν σε σχέση με το ονοματολογικό.
Στο Κυπριακό, ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να ενθαρρυνθεί να προχωρήσει, ζητώντας εμμέσως τη συνδρομή της Αθήνας σε αυτό. Χαρακτήρισε δε «πολύ καλό» το τελευταίο έγγραφο που έχει καταθέσει στις δύο πλευρές ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Φωτογραφίες: Eurokinissi