«Νουθεσίες» Τσίπρα προς τους βουλευτές του με υπόνοιες για διαγραφές και κομματική πειθαρχία - iefimerida.gr

«Νουθεσίες» Τσίπρα προς τους βουλευτές του με υπόνοιες για διαγραφές και κομματική πειθαρχία

«Νουθεσίες» Τσίπρα προς τους βουλευτές του με υπόνοιες για διαγραφές και κομματι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πρόσωπα και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το «ήθος» Αριστεράς, φωτογραφίζοντας κατά κάποιο τρόπο την Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και την ανοιχτή κόντρα που είχε προ ημερών με τον Πέτρο Τατσόπουλο.

«Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί την ελπίδα μίας καινούργιας μέρας (...) Θα κάνουμε το καθήκοντα μας με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου μας. Η κυβέρνηση δε φθείρεται απλώς, είναι υπό κατάρρευση και οι συσχετισμοί αλλάζουν καθημερινώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μεγαλώνουν οι δικές μας ευθύνες. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθούμε σε πρωτόγνωρα καθήκοντα και απαιτήσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε συνείδηση, πόσο δύσκολη είναι η αποστολή μας. Είμαστε όλοι εθελοντές, κανένας δεν επιστρατεύεται με το ζόρι», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «Το ότι είμαστε κόμμα δημοκρατικό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έννοια της συλλογικής προστασίας της προσπάθειάς μας. Φαινόμενα εκφυλιστικά, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Συμπεριφορές που ζημιώνουν και είναι αναντιστοιχίες με το ήθος της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και να μην αποδοκιμάζονται. Είμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα ανταποκριθούμε στα πιο δύσκολα, που είναι μπροστά μας».

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξέλαβαν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα ως προοίμιο διαγραφών σε περίπτωση που επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα, αλλά και ως πρόταση για κομματική πειθαρχία και ενιαία σύμπλευση σε μελλοντικές ψηφοφορίες.

Λίγη ώρα αργότερα, άλλωστε, και οι προτάσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αθανασίου, για αλλαγή κανονισμού περιλάμβαναν «δικλείδα» για κομματική πειθαρχία καθώς μια από τις προτάσεις ανέφερε «Σε κρίσιμα ζητήματα επιδιώκεται ενιαία στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία».

Αναλυτικά τα βασικά σημεία Κανονισμού:

  • Για τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας : οποιαδήποτε διεύρυνση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, θα γίνεται μετά από απόφαση της ΚΟ, που θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία
  • Για κρίσιμα ζητήματα (μεταξύ των οποίων είναι και η διεύρυνση της ΚΟ) προαπαιτείται και συζήτηση και απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
  • Για μείζονα ζητήματα (πχ λίστα Λαγκάρντ, υπόθεση υποβρυχίων κ.ο.κ) προβλέπεται απόφαση των οργάνων του κόμματος
  • Το προεδρείο της ΚΟ εκλέγεται από τα μέλη της μετά από πρόταση του προέδρου
  • Παρεμβάσεις που αφορούν σε ζητήματα περιφερειακού και τοπικού ενδιαφέροντος, αποφασίζονται σε συνεννόηση με τις τοπικές οργανώσεις.
  • Στις υποχρεώσεις των βουλευτών, επανεπιβεβαιώνεται η καταβολή του 20% + 20% του μισθού τους υπέρ του κόμματος και της αλληλεγγύης αντίστοιχα
  • Σε κρίσιμα ζητήματα επιδιώκεται ενιαία στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία
  • Ενίσχυση της αλληλεγγύης και του σεβασμού της συλλογικότητας
  • Ο κανονισμός θα τεθεί για έγκριση και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Επιπλέον, από τα παραπάνω επανεπιβεβαιώνεται η ανάγκη τυχόν δηλώσεις ή ανακοινώσεις βουλευτών να στέλνονται πρώτα στο γραφείο Τύπου του κόμματος προς ενημέρωση, ενώ γίνεται σαφές πως η Κουμουνδούρου επιχειρεί να εξασφαλίσει την ενιαία στάση των βουλευτών της σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνοντας τον λόγο ο Μανώλης Γλέζος άσκησε έντονη κριτική στο προεδρείο για την καθυστέρηση που επέδειξε, σημειώνοντας ότι αυτή η συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας της ΚΟ του κόμματος έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Γλέζος, ιστορική μορφή της Αριστεράς και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις τελευταίες εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου Τατσόπουλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κριτική πρέπει να γίνεται με θετικό τρόπο, ώστε να ήξερε ο συγκεκριμένος βουλευτής επί του προκειμένου τι θα έπρεπε να λέει από πριν.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ