Τρομακτικό σύστημα Virtual Reality αναπαράγει σε πραγματικό χρόνο την εξουθενωτική για τους πάσχοντες εμπειρία της ψύχωσης [βίντεο] - iefimerida.gr

Τρομακτικό σύστημα Virtual Reality αναπαράγει σε πραγματικό χρόνο την εξουθενωτική για τους πάσχοντες εμπειρία της ψύχωσης [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 2005, στενή συγγενής της Ολλανδέζας καλλιτέχνιδας Jeniffer Kanary αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια οξέος ψυχωτικού επεισοδίου. Αυτό το τραγικό γεγονός κλόνισε την Kanary, ωθώντας τη να αναπτύξει ένα σύστημα με την ονομασία «Labyrinth Psychotica».

Πρόκειται για ένα ψηφιακό περιβάλλον εμβύθισης, σχεδιασμένο ώστε να προσομοιώνει μέσω τεχνολογίας VR (εικονική πραγματικότητα) την ρηγματική, βασανιστική εμπειρία όσων πάσχουν από ψυχωτικές συνδρομές.

Στόχος του εγχειρήματος ήταν και είναι η προσπάθεια να μπορέσουν οι υγιείς να κατανοήσουν τα φρικτά και δυσβάσταχτα συμπτώματα που βιώνει ο ψυχωτικός, καθιστώντας τον κοινωνικά δυσλειτουργικό.

Οι χρήστες φορούν μία «μάσκα» δυνητικής πραγματικότητας που τους αποκόπτει τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής από τα ερεθίσματα του πραγματικού εξωτερικού περιβάλλοντος, εμβυθίζοντάς τους στο συγκεχυμένο σύμπαν του ψυχωτικού.

Η όλη εμπειρία διαρκεί περίπου δώδεκα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων η «κανονική» πραγματικότητα διασπάται, αλλοιώνεται, παραμορφώνεται και συγχέεται με άλλες πολλαπλές και αντικρουόμενες ακουστικές και οπτικές πραγματικότητες που «σκάνε» στον εγκέφαλο την ίδια στιγμή ή σε ταχεία διαδοχή.

Το «Labyrinth Psychotica» δεν είναι ένα παιχνίδι για διασκέδαση, αλλά ένα επίτευγμα με κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί από συγγενείς ψυχωτικών ατόμων και εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας, για την καλύτερη κατανόηση της ψυχικής νόσου, αλλά και την αποστιγματοποίηση της.

Η ψύχωση περιλαμβάνει τη σχιζοφρένεια, την παράνοια, τα χρόνια παραληρητικά σύνδρομα και τη μανιοκατάθλιψηΕντελώς συνοπτικά και πληροφοριακά, η ψύχωση είναι μια ψυχο-διανοητική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα, την αποδιοργάνωση της προσωπικότητας και την παραληρητική αλλοίωση του βιώματος.

Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί, όπου καταγράφεται η τρομακτική εμπειρία δημοσιογράφου του ιστότοπου Motherboard Netherlands κατά τη δοκιμή του εν λόγω συστήματος:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ