Επαρκείς πόροι δεν υπάρχουν, η βοήθεια που δίνει το κράτος είναι ελάχιστη, η κρίση οδηγεί κάμποσα «μυαλά» να βρουν το δρόμο τους στο εξωτερικό, ωστόσο οι Ελληνες επιστήμονες που θα αποφασίζουν να μείνουν εντός των τειχών, συνεχίζουν να το παλεύουν.
Οπως αναφέρει και το GreekReporter, τελευταίες στατιστικές δείχνουν πως ο αριθμός των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, έχει αυξηθεί κατακόρυφα την περίοδο της κρίσης. Παρά την έλλειψη χρηματοδότησης και το γενικότερο, αρνητικό, κλίμα, μόνο το 2010 καταγράφηκαν 10.219 δημοσιεύσεις, ενώ το 2000 είχαμε μόλις 4.900. Αντιστοίχως έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που εκδίδονται κάθε χρόνο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, Θανάσης Κωνσταντόπουλος «η έρευνα και η καινοτομία είναι πολύτιμη, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από τη πατριωτισμό των ερευνητών . Το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να υποστηρίζουν οι επιστήμονες , καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της καινοτομίας . Ο τομέας της τεχνολογίας στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, η οποία είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ανακάμψει.
Οι νεοσύστατες εταιρείες Helic , Raycap , Constelex , Taxibeat , Cookisto , Corallia και Egg , είναι μερικά επιτυχημένα παραδείγματα της τεχνολογικής προόδου στην Ελλάδα .
Οι φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν δημιουργήσει μια ερευνητική ομάδα που ασχολείται με τη χημική ανάλυση πολλών φυτών. Μάλιστα έχουν ιδρύσει μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.