Για τη ρωσική εφημερίδα, Πράβντα, όλα αυτά δεν είναι ρητορικά ερωτήματα γι' αυτό και προσπαθεί να τα απαντήσει ζητώντας την άποψη κορυφαίων Ρώσων οικονομολόγων και αναλυτών που προσπαθούν να κάνουν την ανατομία της Ελλάδας.Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία επανακάμπτει; Πόσο δίκιο έχει ο Αντώνης Σαμαράς όταν λέει πως η κρίση είναι παρελθόν και γιατί ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους διαμαρτυρόμενος;
Για τους Ελληνες, γράφει η Πράβντα, την ευθύνη για την κατάσταση φέρει η ΕΕ που έφερε τη λιτότητα και μπορεί οι διαδηλώσεις να μην έχουν τη μαζικότητα των αντίστοιχων στο Κίεβο, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την αστυνομία να χρησιμοποιεί τη βία για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων, Βασίλι Κολτάσοφ δίνει τη δική του εξήγηση: «Είναι σαφές πως οι ευσεβείς πόθοι του Ελληνα πρωθυπουργού δεν μπορούν να πείσουν τους συμπατριώτες του. Μπορούν να πείσουν, όμως, μερίδα των Ευρωπαίων οι οποίοι δεν έχουν τις επαρκείς πληροφορίες για να κρίνουν. Η κατάσταση στην οικονομία είναι κακή, μόνο οι τράπεζες αισθάνονται περισσότερο ή λιγότερο σταθερές επειδή για την ΕΕ οι τράπεζες είναι ο κανόνας».
Από την μεριά του ο Σάιντ Γκαφούροφ, επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών συμπληρώνει «Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια. Η κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει πάρει μια στάσιμη μορφή. Ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό πως μιλάμε για μακροοικονομική κρίση και η κατάσταση έχει χειροτερέψει.
Ειδικότερα για την κατάσταση στην Ελλάδα λέει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας: «Η Ελλάδα δεν υφίσταται πλέον ως κοινωνικό κράτος . Υπάρχει ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο όπου πραγματικά κατάφερε να επιτύχει εκπτώσεις χρέους, δηλαδή, μέρος του χρέους έχει σβηστεί και το υπόλοιπο μπορεί να εξοφληθεί με δόσεις. Με αυτή την έννοια , η κρίση έχει τελειώσει. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, όμως, αναπτύσσεται και εξελίσσεται και δεν υπάρχουν προοπτικές να βγει η Ελλάδα από αυτήν. Οι Έλληνες έχουν επιλέξει ένα ψεύτικη μοντέλο υπό την πίεση της Τρόικα, το λεγόμενο κυκλικό μοντέλο της πολιτικής για την καταπολέμηση της κρίσης .
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο Γκαφούροφ εξηγεί: «Αυτό σημαίνει μείωση των εσόδων και ως εκ τούτου τη μείωση του κόστους. Ωστόσο, η μείωση των δημοσίων δαπανών σημαίνει μείωση της εγχώριας ζήτησης . Τα κοινωνικά προγράμματα περικόπτονται. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για τα εθνικά προϊόντα της βιομηχανίας και της γεωργίας θα πάει μόνο προς τα κάτω και εθνική κρίση θα επιδεινωθεί».
Η εφημερίδα ρίχνει φως και στο τι συμβαίνει στον τουρισμό, καθώς αρκετοί Ρώσοι πλέον επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές.
Αν και οι αριθμοί ανθούν, αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, ενώ η ίδια άσχημη κατάσταση υπάρχει και στη γεωργία. Ο Βασίλι Κοντράσοφ επιμένει «η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους δύο αυτούς τομείς. Η εγχώρια ζήτηση είναι αδύναμη, ενώ οι εξαγωγές πέφτουν. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στο δρόμο της λιτότητας και στην πραγματικότητα , η πολιτική αυτή παρέχει μια αναδιανομή των πόρων από τους Έλληνες και την ελληνική οικονομία προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι Ελληνες δεν δουλεύουν».