Κόκκινο θα χτυπήσει τις επόμενες ημέρες το πολιτικό θερμόμετρο εξαιτίας του νομοσχεδίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, στη σκιά του σκανδάλου με τα θαλασσοδάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα:
1. να γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές αγοράς. Αυτό αφορά σίγουρα την Eurobank και ίσως και την Εθνική, ανάλογα με το αποτέλεσμα των stress test. Σημαίνει δε ότι η αύξηση θα γίνει σε τιμές κατώτερες των χρηματιστηριακών και αυτών με τις οποίες έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση και συνεπώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα υποστεί ζημιά.
2. να προχωρήσει το ΤΧΣ σε επαναγορές των warrants, των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών σε προκαθορισμένες τιμές που απέκτησαν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το ΤΧΣ θα επαναγοράσει τα warrants δίνοντας ως αντάλλαγμα κάποιες μετοχές και στη συνέχεια θα πουλάει με ταχείες διαδικασίες (placement με accelerated book building) τις μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές σε τιμές αγοράς. Και σε αυτή την περίπτωση το ΤΧΣ θα έχει απώλειες, επειδή αφενός με θα πουλήσει λιγότερες μετοχές (αφού θα δώσει κάποιες για να επαναγοράσει τα warrants) αφετέρου δε το placement θα γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή χαμηλότερες από τις προκαθορισμένες κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τις σχετικές πληροφορίες που είχε μεταδώσει ήδη από τις 11 Δεκεμβρίου η iefimerida. "Οι αυξήσεις μπορεί να γίνουν σε σημερινές τιμές", είπε ο κ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο που έχει ήδη καταρτισθεί και θα οριστικοποιηθεί αύριο που φτάνει στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα ειδικά γι΄αυτό το σκοπό, προβλέπει ότι:
1. η τιμή της μετοχής με την οποία θα γίνει η αύξηση θα αποφασίζεται από το ΤΧΣ ύστερα από εισήγηση δύο ανεξάρτητων συμβούλων και θα εγκρίνεται πιθανώς με πράξη υπουργικού συμβουλίου ή υπουργική απόφαση.
2. Το ΤΧΣ θα έχει τη δυνατότητα και θα αποφασίζει εάν θεωρεί σκόπιμη την επαναγορά των warrants.
Στόχος της κυβέρνησης με αυτά τα μέτρα είναι να επισπεύσει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών προκειμένου αφενός να έχει έσοδα και να αναλώσει όσο το δυνατόν λιγότερα κεφάλαια από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ. Με αυτό τον τρόπο (αλλά και την έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων) προσδοκά ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό (11 δισ. ευρώ στη διετία 2014 - 2015 και 15 δισ. έως το 2016 όπως υπολογίζει η τρόικα) και θα αποφύγει να πάρει ένα νέο δάνειο που σημαίνει νέο Μνημόνιο.
Ωστόσο, δεδομένων των απωλειών που θα έχει το ΤΧΣ, το σχέδιο της κυβέρνησης, πυροδοτεί πολιτικές αντιδράσεις, που οξύνονται λόγω και της εμπλοκής της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ κ. Αναστασίας Σακελλαρίου στην υπόθεση των θαλασσοδανείων που έδινε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί διοίκησης Φιλιππίδη σε επιχειρηματίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη μιλά για ειδικά δικαστήρια, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για το εάν το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ενδεικτικό της δυστοκίας είναι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress test. Σύμφωνα με το Μνημόνιο έπρεπε να ανακοινωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου. Αλλά καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη προωθηθεί στη Βουλή, καθυστερεί και η ανακοίνωσή τους. Καθυστερεί επίσης η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank που κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο και τώρα πάει για τον Απρίλιο.
Σχετικές με όλα αυτά είναι οι παραιτήσεις μελών της διοίκησης του ΤΧΣ. Πριν από λίγο καιρό είχε παραιτηθεί ο κ. Αν. Μπερούτσος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον κ. Βάουτερ Ντεφρίντ, Ολλανδρό τραπεζικό με θητεία στην Amsterdam Trade Bank, στην Belfius, στη Fortis και στην ABN AMRO. Πρόσφατα παραιτήθηκαν ακόμη η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κ. Ευτυχία Μιχαηλίδου και της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ευθύμιος Γκατζώνας. Στην αρχή εξεταζόταν να περιληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία θα απαλλάσσονταν από ποινικές και αστικές ευθύνες τα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ, αλλά αυτό προσέκρουσε στη διαφωνία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό.