Εξαρθρώθηκε σπείρα που βασάνιζε και λήστευε ηλικιωμένους - iefimerida.gr

Εξαρθρώθηκε σπείρα που βασάνιζε και λήστευε ηλικιωμένους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκληματική οργάνωση, η οποία κατηγορείται για τέσσερις ανθρωποκτονίες και 30 ληστείες, με "ειδικότητα" σε ηλικιωμένους, εξαρθρώθηκε σε Λάρισα και Βόλο. Pρόκειται για τη μεγαλύτερή σπείρα κακοποιών του είδους, που έχει εξαρθρωθεί στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανέφερε σχετικά ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας, υποστράτηγος Βασίλης Χαλάτσης, στο πλαίσιο ανακοινώσεων που έγιναν σήμερα για το θέμα.

Όπως παρατήρησε, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ο ειδεχθής τρόπος δράσης των κακοποιών, οι οποίοι επέλεγαν προσεκτικά τους στόχους τους: ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα που δεν μπορούσαν να τους αντισταθούν.

Η δράση της οργάνωσης, όπως διαπιστώθηκε, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2009 και ολοκληρώθηκε με την εξάρθρωσή της, πριν από λίγες ημέρες.

Συνολικά, έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 14 ατόμων. Έχουν συλληφθεί τα 11 και εξ αυτών τα 6 έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται ότι τέλεσαν στην περιοχή της Μαγνησίας τέσσερις ανθρωποκτονίες, 15 ληστείες και μια κλοπή και στην περιοχή της Λάρισας 15 ληστείες και 4 κλοπές, ενώ ερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, ληστειών, διαρρήξεων και κλοπών.

Ως "εγκέφαλος" εμφανίζεται 25χρονος Αλβανός, ο οποίος ζούσε στη Λάρισα μαζί με μια Ελληνίδα, ενώ η σπείρα απαρτιζόταν από Αλβανούς, Ρουμάνους και Έλληνες.

Ιδιαίτερης αγριότητας ήταν ο τρόπος, με τον οποίο δρούσαν . Σε μια περίπτωση ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ηλικιωμένη γυναίκα, που έπασχε από Αλτσχάιμερ και δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι της έλεγαν, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαίρεσαν την τεχνίτη οδοντοστοιχία ηλικιωμένης, προκειμένου να βγάλουν από αυτή τα χρυσά δόντια που έφερε.

Και στις τέσσερις περιπτώσεις των θανάτων ηλικιωμένων στην περιοχή του Βόλου (1 άνδρας και 3 γυναίκες), οι δράστες φίμωσαν τα θύματά τους με αυτοκόλλητη ταινία, τους έδεσαν χέρια και πόδια και τους χτύπησαν αλύπητα, με αποτέλεσμα να μην αντέξουν και να ξεψυχήσουν.

Στις τρεις εκ των ληστειών έχει ταυτοποιηθεί η ύπαρξη γενετικού υλικού (DNA) των δραστών στις οικίες των ανήμπορων θυμάτων τους.

Εξάλλου, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τα χρυσαφικά που έκλεβαν τα προωθούσαν και σε ενεχυροδανειστήριο της Λάρισας και μάλιστα δύο από τα μέλη της οργάνωσης- οι οποίοι είναι αλλοδαποί- συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω στη θεσσαλική πρωτεύουσα, την ώρα που διοχέτευαν χρυσαφικά που είχαν κλέψει, ανάμεσα δε σε αυτά και μια βέρα, που είχε κλαπεί από Λαρισαία.

Συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος της επιχείρησης και συνεταίρος του ιδιοκτήτη, που διατηρούσε κοσμηματοπωλείο σε νησί των Κυκλάδων, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατέληξε μέρος των κλοπιμαίων.

Κατά την έφοδο των αστυνομικών στο ενεχυροδανειστήριο, ο ιδιοκτήτης απουσίαζε σε διακοπές. Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας πραγματοποίησαν έρευνα και στο σπίτι του στην Λάρισα, όπου μέσα σε έναν καταψύκτη εντόπισαν διάφορα κλοπιμαία, χρυσαφικά και κοσμήματα.

Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τέσσερα πιστόλια, ψεύτικα όπλα, ρόπαλα, ξιφίδια και μαχαίρια, κουκούλες και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

Από τις έρευνες στο Βόλο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 27.730 ευρώ σε μετρητά, δύο γραμμάτια προθεσμιακών καταθέσεων αξίας 640.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 160.000 ευρώ.

Από τις έρευνες στη Λάρισα κατασχέθηκαν 16.550 ευρώ σε μετρητά, χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας 400.000 ευρώ, ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα αξίας 30.000 ευρώ.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, εξέφρασε την προσωπική του ικανοποίηση αλλά και τα συγχαρητήρια εκ μέρους της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μεγάλη επιτυχία των αστυνομικών υπηρεσιών σε Λάρισα και Βόλο.

Επισήμανε δε, ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης είχε ενσπείρει το φόβο στην ευρύτερη περιοχή, γι΄ αυτό και η εξάρθρωσή της αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, Δημήτρης Κατσικάς, ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, Παναγιώτης Σαπουντζής και ο αναπληρωτής διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, Γιώργος Βασιλείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ