Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο, προανήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας, μερικά 24ωρα πριν από την επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικα στην Αθήνα.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για απόφαση που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την απασχόληση, ωστόσο, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» που θα ανοίξει στα Ταμεία η μείωση των εισφορών, «τρύπα» που φαντάζει... άβυσσος, εάν συνυπολογίσει κανείς και την επικείμενη κατάργηση δεκάδων Φόρων Υπέρ Τρίτων, που αποτελούν σημαντικό έσοδα για πολλά Ταμεία.
Ο βαθμός δυσκολίας στη διαπραγμάτευση- που «ακουμπά» και το δημοσιονομικό «κενό»- ανεβαίνει, καθώς όπως παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας, οι εκτιμήσεις που κάνει η ελληνική πλευρά για τις επιπτώσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, απέχουν πολύ από αυτές της Τρόικας. Στη πραγματικότητα οι δανειστές βλέπουν τη "τρύπα" να ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν χρειάζονται μέτρα πάνω από 400- 450 εκατ. ευρώ για τη κάλυψη αυτού του «κενού».
Όσον αφορά, δε, στην άλλη καυτή «πατάτα» που καλείται να χειριστεί ο ίδιος και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, τις αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας ουσιαστικά αποκάλυψε ότι η επιχειρηματολογία της Αθήνας θα είναι ότι καμία εργοδοτική οργάνωση δεν ζητά αλλαγές, επιχείρημα που δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο ότι θα πείσει τη Τρόικα.
Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά του νέου Φόρου Ακινήτων, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο δίκαιος, ενώ έριξε «καρφιά» στους προκατόχους του για το γεγονός ότι άφησαν να συσσωρευθούν εκκαθαριστικά ΦΑΠ τριών ετών, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι υπόχρεοι.
Οσον αφορά, δε, στο ενδεχόμενο μείωσης φόρων, ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η όποια μείωση συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης του ΕΦΚ μόνο εάν περιοριστεί το λαθρεμπόριο και στο πετρέλαιο ναυτιλίας.
Στον έντονο απόηχο της συνέντευξης του στους FINANCIAL TIMES, των αποκαλύψεων για τις πιέσεις που δέχθηκε από το ΔΝΤ να ταχθεί υπέρ του «κουρέματος» και της άρνησης του λόγω αντίδρασης του Β. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα με δεδομένο ότι απαγορεύεται συνταγματικά σε πολλές χώρες, βάζοντας και ηθικό θέμα για χώρες φτωχότερες από την Ελλάδα όπως η Σλοβακία. «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποσταθεροποιήσει το Ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Αναφορικά με την υπόθεση του Τ.Τ., ο υπουργός Οικονομικών παρείχε για μια ακόμα φορά πλήρη κάλυψη στη Χ. Σακελλαρίου, υποστηρίζοντας ότι νομικοί και τραπεζικοί κύκλοι δεν βλέπουν πρόβλημα αλλά αντιθέτως θεωρούν ότι η σημερινή επικεφαλής του ΤΧΣ επιχείρησε να διασώσει ό,τι μπορούσε ως μέλος της επιτροπής για την αναδιάρθρωση των επίμαχων δανείων.
Οταν ερωτήθηκε, μάλιστα, για τη διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν σε ανάλογες περιπτώσεις ο Γ. Μέργος και ο Δ. Αθανασόπουλος, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «η ιστορία έχει δείξει ότι έχουμε αδικήσει ανθρώπους»