«Η Ελλάδα διακηρύσσει το τέλος της κρίσης» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή τη θετική εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει τελευταία η ελληνική κυβέρνηση.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα θετικά σχόλια που έκαναν πρόσφατα τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο όσο και ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και στο θετικό μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας.
Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο ότι «σε αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει ο Σαμαράς, η χώρα δεν στέκεται ακόμη στα πόδια της. Η ανάληψη της προεδρίας δεν αλλάζει τίποτα στην άθλια κατάσταση των δημοσίων οικονομικών». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τρία «κενά» ένα βραχυπρόθεσμο, ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν.
Το πρώτο αφορά στον προϋπολογισμό του 2014 και στο κενό που διαπιστώνει η Τρόικα, το δεύτερο στο χρηματοδοτικό κενό του δευτέρου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το οποίο εκτιμάται στα 11 δις ευρώ ενώ το τρίτο, και το πιο δύσκολο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο του 2012 η ευρωζώνη υποσχέθηκε περαιτέρω ελαφρύνσεις, εάν η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
«Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή τη δέσμευση ως λευκή επιταγή», παρατηρεί η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα φαίνεται να παραμερίζει το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνον μια από μια σειρά προϋποθέσεων για περαιτέρω διευκολύνσεις. Τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η υλοποίηση και άλλων μεταρρυθμίσεων».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Οι δανειστές μπορούν να επιλέξουν εάν βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Γεγονός είναι: στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε από τις 900.000 το 2009, στις 670.000 στα τέλη του περασμένου έτους. Λόγω πολυάριθμων νομοθετικών αλλαγών έχουν υποχωρήσει οι πελατειακές σχέσεις στη διοίκηση ενώ η φορολογική διοίκηση αρχίζει και βελτιώνεται.
Την ίδια ώρα ο τουρισμός (...) σημείωσε πέρσι ρεκόρ. Παραμένει αμφίβολο εάν αρκούν αυτές οι θετικές εξελίξεις. Ανοιχτό παραμένει επίσης εάν μια ολόκληρη χώρα και οι θεσμοί της μπορούν να αλλάξουν με έξωθεν οδηγίες
Πηγή: Deutsche Welle