Η εφεύρεσή του έχει γίνει συνώνυμη τρομοκρατικών επιθέσεων. Είναι ίσως το πλέον γνωστό και διαδεδομένο όπλο, το οποίο, καίτοι δεν φτιάχτηκε για... μαζική καταστροφή, έχει αφαιρέσει πάρα πολλές ζωές. Το περιβόητο ΑΚ-47 ή συντομότερα «Καλάσνικοφ» δεν έκανε, ως φαίνεται, τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ να νιώθει χαρούμενος.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, ο Μιχαήλ Καλάσκινοφ συνέγραψε μια επιστολή προς τον Πατριάρχη Κύριλλο (είναι ο επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας), λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του και κάνει έναν πικρό απολογισμό της ζωής του.
Φέρεται μάλιστα να δηλώνει πως «Ο πόνος μου είναι αφόρητος (...): αν το τουφέκι μου αφαίρεσε τη ζωή ανθρώπων, εγώ ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, γιος μιας αγρότισσας, Χριστιανός Ορθόδοξος, είμαι υπεύθυνος για το θάνατο αυτών των ανθρώπων έστω κι αν ήταν εχθροί;», αναρωτιέται στην εν λόγω επιστολή που φέρει ημερομηνία 7 Απριλίου.
Ο δημιουργός και «πατέρας» του θρυλικού σοβιετικού τουφεκιού εφόδου AK-47 Μιχαήλ Καλάσνικοφ αναρωτήθηκε πριν από τον θάνατό του, το Δεκέμβριο, σε ηλικία 94 ετών, φαίνεται πως άρχισε να νιώθει τύψεις για το δημιούργημά του και να προσπαθεί να προσεγγίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξάντερ Βολκόφ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την ύπαρξη της επιστολής και σημείωσε πως «Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ έγραψε πράγματι μια επιστολή προς τον Πατριάρχη Κύριλλο (τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) στην οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τις συνέπειες από τη χρήση του όπλου του»
«Ο πατριάρχης του απάντησε με μια ιδιωτική επιστολή», πρόσθεσε, ενώ σχολίασε πως ο Καλάσνικοφ «επινόησε το όπλο του για να υπερασπιστεί την πατρίδα του και όχι για να το χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες από την Σαουδική Αραβία».
Το όπλο επινοήθηκε το 1947 και 100 εκατομμύρια αντίτυπα πέρασαν από χέρι σε χέρι, παγκοσμίως. Εγινε διάσημο για το γεγονός ότι ήταν φτηνό, αξιόπιστο και εύκολο στη χρήση του. Γι' αυτό και χρησιμοποιήθηκε -και συνεχίζει να χρησιμοποιείται- από τρομοκράτες και απελευθερωτικούς στρατούς και παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1919 σε ένα χωριό της Σιβηρίας, ενταφιάσθηκε με τιμές κοντά στη Μόσχα, σ' ένα μνημείο αφιερωμένο στις μεγαλύτερες στρατιωτικές δόξες της χώρας.