Σφοδρά πυρά κατά της Ανγκέλα Μέρκελ εκτοξεύει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πολιτική που ασκεί στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης οδηγεί στην άνοδο του εξτρεμισμού, παραλληλίζοντας την μάλιστα με την αντίστοιχη πολιτική που άσκησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Αριστίντ Μπιράν για τις πολεμικές αποζημιώσεις μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ.
«Το διακύβευμα είναι υψηλό. Τα κράτη-μέλη μπορούν να αντέξουν μία χαμένη δεκαετία ίσως και περισσότερο, αλλά η ΕΕ, η ατελής ένωσης εθνών –κρατών, εύκολα μπορεί να καταστραφεί» γράφει ο Τζορτζ Σόρος σε άρθρο του στο Project Syndicate, ενώ θεωρεί πιθανή την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ευρώ.
«Ο σχεδιασμός του ευρώ έχει ένα μοιραίο σφάλμα. Η δημιουργία μίας ενιαίας κεντρικής τράπεζας χωρίς ενιαίο υπουργείο Οικονομικών σημαίνει πως το κρατικό χρέος έχει ονομαστική αξία σε ένα νόμισμα που δεν ελέγχει καμία χώρα, καθιστώντας έτσι μεγαλύτερο τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του 2008, αρκετά κράτη-μέλη υπερχρεώθηκαν και το premium κινδύνου κατέστησε μόνιμο το διαχωρισμό μεταξύ πιστωτών και οφειλετών χωρών» υποστηρίζει ο κ. Σόρος.
Σημαντικές ευθύνες ωστόσο γι' αυτήν την κατάσταση σύμφωνα με τον Τζορτζ Σόρος έχει η Γερμανία αλλά και η Ανγκέλα Μέρκελ προσωπικά, την οποία κατηγορεί ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής πως με την άρνηση της για την έκδοση ευρωομολόγων, «δεν συνειδητοποιεί ότι με αυτό τον τρόπο, η Γερμανία επαναλαμβάνει το τραπεζικό λάθος που έκαναν οι Γάλλοι μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιμονή του πρωθυπουργού Αριστίντ Μπριάν για αποζημιώσεις οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ. Έτσι και οι πολιτικές της Ανγκελα Μέρκελ δίνουν ώθηση στα εξτρεμιστικά κινήματα της υπόλοιπης Ευρώπης».
Παράλληλα, ο Σόρος προβλέπει πως οι μελλοντικές κρίσεις θα έχουν πολιτική προέλευση και διαπιστώνει πως λόγω της εσωστρέφειας που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΕ, δεν μπορεί να αντιδράσει σε εξωτερικές απειλές «όπως η Συρία ή η Ουκρανία».
Κλείνοντας, ο γνωστός επενδυτής περιγράφει με μελανά χρώματα την βιωσιμότητα του ευρώ αλλά και της ίδιας της ΕΕ αναφέροντας: «Αυτό που επρόκειτο να είναι μία εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών που θυσίαζαν μέρος της κυριαρχίας τους για το κοινό καλό μεταμορφώνεται τώρα από την ευρωκρίση σε μία σχέση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών χωρών που δεν είναι ούτε οικειοθελής ούτε ισότιμη. Το ευρώ, θα μπορούσε τελικά να καταστρέψει συνολικά την ΕΕ».