Η εκκωφαντική απουσία του από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους αναλυτές της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Το non -show του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής, την περασμένη εβδομάδα, απέκτησε την χροιά αντιευρωπαϊκής ρητορείας.
Με άρθρο τους οι New York Times, εστιάζουν την προσοχή τους στη συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως, «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ότι βρίσκεται σε οδυνηρή οικονομική κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ηρεμεί. Είναι ο πρωταγωνιστής του ελληνικού δράματος».
Για πρώτη φορά από το 2009, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τονώσει την εθνική της υπερηφάνεια, τονίζει η εφημερίδα, αλλά και να συσσωρεύσει εσωτερικές πολιτικές αντιπαλότητες. Η μη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη μιας αριστερού συνασπισμού με δυναμική παρουσία και συνάμα αδυσώπητου επικριτή των οικονομικών πολιτικών, κάτι δείχνει, σημειώνουν οι New York Times.
Για τους οικονομικούς αναλυτές το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, είναι η πιθανότητα να βγει εκτός πορείας λόγω πολιτικής αστάθειας. Ο οίκος Fitch κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική κόπωση, τη στιγμή που ο υπάρχον κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι ισχυρός. Μια νέα εκλογική μάχη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πολιτική αντι – λιτότητας και αντι- ευρωπαϊσμού».
Για τον Τσίπρα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές πολιτικές εκπορεύονται από τα... γερμανικά γραφεία, ενώ η επαχθής λιτότητα ελάχιστα ομοιάζει με αυτό που λέμε «ευρωπαϊκός πολιτισμός».
Από την μεριά της η Γερμανία και η Μέρκελ έχουν στυλώσει τα πόδια και αρνούνται κάθε σκέψη για διαγραφή του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα η οργή των Ελλήνων να μεγαλώνει. Μάλιστα, η εφημερίδα φέρνει ως τρανό παράδειγμα την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή.
Τη στιγμή που Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν τη σημασία της προσήλωσης, της ελληνικής πλευράς, στην τρέχουσα πορεία, η πολιτική διαμάχη διαμορφώνει ένα επισφαλές πεδίο. Ο Σαμαράς επιδιώκει να πάει σε εκλογές το 2016, σημειώνουν οι New York Times και θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, ωστόσο ο βασικός του συνεργάτης στη συγκυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, κατρακυλάει δημοσκοπικά. Αν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, η πρωθυπουργική θητεία του δεν θα έχει μέλλον, λένε οι πολιτικοί αναλυτές. Ετσι ζητάει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, οπότε και διαγράφηκε μεγάλο μέρος των χρεών της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.