Οργιάζουν οι φήμες για καταστροφή του χημικού οπλοστασίου Ασαντ στα ανοικτά της Κρήτης - iefimerida.gr

Οργιάζουν οι φήμες για καταστροφή του χημικού οπλοστασίου Ασαντ στα ανοικτά της Κρήτης

himika-syria
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαστάσεις έχουν πάρει οι πληροφορίες που θέλουν το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Ασαντ να καταστρέφεται σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα χημικά θα μεταφερθούν στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας.

Την καταστροφή των περίπου 1.400 τόνων των συριακών χημικών όπλων έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Μετά την άρνηση αρκετών χωρών (Αλβανία, Βέλγιο, Νορβηγία κ.α.) να φιλοξενήσουν στην επικράτειά τους αυτή την διαδικασία, οι ΗΠΑ πρότειναν τη χρησιμοποίηση της μεθόδου υδρόλυσης που έχει αναπτύχθει για την αδρανοποίηση. Το πρώτο φορτίο χημικών έχει ήδη αποπλεύσει από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθεί στα Αμερικάνικα πλοία για να ξεκινήσει η διαδικασία σύντομα.

Ελληνες και ξένοι επιστήμονες ωστόσο, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν τα χημικά μπορούν να αδρανοποιηθούν μόνο με υδρόλυση, αλλά και ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος.

Το θέμα ήρθε και στη Βουλή με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, να απαντά σε σχετική παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

Στην απάντησή της, η κ. Βούλτεψη έκανε λόγο για διογκωμένη παρουσίαση διαδικτυακής ανάρτησης του BBC, το οποίο ωστόσο είχε επικαλεστεί «πληροφορίες».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα χημικά έφυγαν από τη Λατάκεια και κατευθύνονται προς την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθούν σε πολεμικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού και θα καταστραφούν πάνω στο πλοίο. Θα το δούμε -μπορεί και αυτό να προκαλεί πρόβλημα. Από κει και πέρα ωστόσο, και μέχρι να λέμε ότι ετοιμάζονται να ρίξουν τα χημικά στη Μεσόγειο και πως εμείς καθόμαστε και κοιτάμε, υπάρχει απόσταση. Ποιος από εμάς θα δεχθεί να πέσουν τα χημικά της Συρίας στη θάλασσα; Ποιος θα το δεχόταν;», αναρωτήθηκε η κ. Βούλτεψη.

Προηγουμένως, ο κ. Μαριάς, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, είχε τονίσει πως «υπάρχει απόφαση να ποντισθούν τα επικίνδυνα χημικά υλικά μεταξύ Κρήτης και Ιταλίας σε διεθνή ύδατα». Απευθυνόμενος μάλιστα στον παριστάμενο υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του είχε ζητήσει να επιληφθεί του θέματος, προκειμένου να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση για την αποτροπή της συνεπακόλουθης οικολογικής καταστροφής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ