Για τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγερ το ταξίδι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο. Αλλά, όπως σημειώνει και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, για ποιον Γερμανό αξιωματούχο είναι εύκολο ένα ταξίδι στη συγκεκριμένη χώρα;
Τον περασμένο Ιούλιο είχε επισκεφθεί στην Αθήνα και ο Γκίντο Βεστερβέλε και είχε εκφράσει τη συμπάθεια, την αλληλεγγύη και την ενθάρρυνσή του προς τον ελληνικό λαό. Ομως, η περίπτωση του Σταϊμάγερ είναι διαφορετική.
«Ενας σοσιαλδημοκράτης πηγαίνει στην Αθήνα. Ε, και;» σημειώνει το Spiegel. Οι Ελληνες προφανώς περίμεναν κάτι περισσότερο από αυτόν, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ηταν αρκετά προσεκτικός στα λόγια του. Πριν από επτά χρόνια είχε ξαναέρθει στην Ελλάδα και είχε πάρει μια ιδέα, αλλά τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και ο ίδιος είναι αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού.
Ο Σταϊμάγερ που μετείχε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του 2010, το οποίο είχε εν πολλοίς αναπτυχθεί από τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ακολούθησε πιστά την επίσημη γερμανική γραμμή δίχως παρεκκλίσεις.
Οπως σημειώνει το Spiegel χαρακτηριστικά «κάποιοι στην Αθήνα περίμεναν κάτι περισσότερο από τον επίσημο επισκέπτη τους και μέλος του SPD. Ωστόσο, αυτός δεν έφερε δώρα αντιθέτως υπεραμύνθηκε της Τρόικα και ζήτησε συνέχιση των προσπαθειών.
Μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ZDF επισήμανε χαρακτηριστικά ««Δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη.
Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στην Ελλάδα βρήκε ρεαλισμό, επισημαίνοντας ότι η εικόνα διαφέρει από αυτή που βλέπουμε συχνά στα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ μίλησε και για υπερηφάνεια των Ελλήνων «για το ότι πιθανόν κατάφεραν μια πρώτη μικρή στροφή, για το ότι για πρώτη φορά θα μπορούσαν να φέτος επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα».
«Αυτό ίσως αποτελεί δείγμα ότι θα υπάρξει μια πρώτη βελτίωση στην ελληνική οικονομία», σημείωσε και αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχή χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό.
Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ανεργίας, την μείωση της παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν επιθυμεί να κατασκευάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας από την οποία θα μπορούσε να πει ότι αυτός είναι ένας σταθερός δρόμος προς ένα λαμπρό μέλλον.
«Το αντίθετο. Πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο, τον οποίο θα πρέπει οι Έλληνες ακόμη να βαδίσουν και αυτό απαιτεί πολλή τόλμη από μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ζήτησα να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, ακόμη και αν είναι σκληρός. Είναι όμως η μόνη εγγύηση, όπως γνωρίζουμε και εμείς στην Γερμανία από τη δική μας εμπειρία, ώστε στο τέλος η κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ.