Τα «αγκάθια» της νέας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα -«Καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση οι ομαδικές απολύσεις - iefimerida.gr

Τα «αγκάθια» της νέας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα -«Καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση οι ομαδικές απολύσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με μαραθώνια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη τελική και πιο δύσκολη φάση της αξιολόγησης από τη Τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Παρά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2014 αλλά και του νόμου για το νέο Φόρο Ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το σκόπελο της "τρύπας" που σύμφωνα με τη Τρόικα υπολογίζεται στο 1 δισ ευρώ, αλλά χωρίς να συνυπολογίζεται η διαφορά απόδοσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (313 εκατ. ευρώ) και βέβαια χωρίς να είναι έτοιμα ακόμα τα αξιόπιστα ισοδύναμα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς δεν υπάρχει καν συμφωνία για τις απώλειες εσόδων. Ο βαθμός δυσκολίας για το οικονομικό επιτελείο ανεβαίνει λόγω και των εκκρεμοτήτων του Μεσοπρόθεσμου, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, καθώς οι δύο πλευρές ξεκίνησαν τη συζήτηση από μηδενική βάση, χωρίς ίχνος σύγκλισης και με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εξειδικευθεί κανένα μέτρο για το 2015. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, τα όποια διορθωτικά μέτρα για το 2014 θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο.

Όσον αφορά, δε, στη παρουσία του Γ. Βρούτση στο υπουργείο Οικονομικών και οι... πέτρες γνωρίζουν ότι μετά από τον Ενιαίο Φόρο και τους πλειστηριασμούς, η επόμενη δοκιμασία για τη συνοχή της Κυβέρνησης είναι το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων. Αν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο του 5%, μόνο και μόνο συζήτηση επί του θέματος αλλά και η σχεδόν βέβαιη κατάργηση της δυνατότητας "βέτο" από τον υπουργό Εργασίας, έχει ανάψει "φωτιές" στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ