Οσο ζούσαν ελεύθερες, ίσως να μην τις γνώριζαν ούτε καν στη Ρωσία. Από τη στιγμή που συνελήφθησαν όμως και κατέληξαν στη φυλακή, οι Pussy Riot έγιναν σύμβολο «αντίστασης» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν σε όλο τον κόσμο. Τώρα, έχοντας περάσει 21 μήνες στο κελί, τα μέλη του συγκροτήματος αποφυλακίστηκαν. Και προσπαθούν να συνηθίσουν ξανά την ελευθερία τους.
Αν η κυβέρνηση του Πούτιν υπολόγιζε στην καταδίκη των Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόκινα- το τρίτο μέλος η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς βγήκε με αναστολή επτά μήνες έπειτα από την απόφαση- όπως αποδείχθηκε έκανε λάθος εκτίμηση. Τα μέλη του πανκ συγκροτήματος, που καταδικάστηκαν για χουλιγκανισμό όταν τραγούδησαν εναντίον του προέδρου σε καθεδρικό ναό- έγιναν παγκοσμίως γνωστά. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και η Madonna έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε σε εκείνες σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο ο οποίος δεν κατάφερε να αποσιωπήσει με τη φυλάκισή τους την καμπάνια εναντίον του.
Η Τολοκονίκοβα και η Αλιόκινα αποφυλακίστηκαν στα τέλη του Δεκεμβρίου, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δόθηκε αμνηστία σε μία προσπάθεια βελτίωσης του προφίλ του Πούτιν ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι.
Τι κάνουν τώρα με αυτή τη φήμη που κέρδισαν; Οι δύο γυναίκες λένε πως προτεραιότητά τους είναι να στρέψουν στην προσοχή στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας. Ηδη τείνουν να κάνουν μόδα τα πράσινα τζάκετ της φυλακής που πήραν μαζί τους βγαίνοντας. Την ίδια ώρα όμως προσπαθούν να ξαναβρούν τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής έπειτα από 21 μήνες στη φυλακή.
Ο φωτογράφος του TIME, Γιούρι Κοζίρεφ τις ακολούθησε τις πρώτες ημέρες της ελευθερίας τους. Κατέγραψε τον ενθουσιασμό τους για πράγματα που οι περισσότεροι Μοσχοβίτες θεωρούν δεδομένα, όπως το ανακαινισμένο Gorky Park, τα smartphone που δεν άφηναν από τα χέρια τους αλλά και τα νέα πολυκαταστήματα της πόλης. «Δεν γίνεται να μείνεις τόσο πολύ στη φυλακή και να μην νιώθεις άβολα με τη ζωή έξω από αυτή», εξήγησε ο φωτογράφος που τις παρακολουθούσε.
Η διασημότητα τους έφερε συνεντεύξεις Τύπου, αναρίθμητες αιτήσεις για συνεντεύξεις από όλο τον κόσμο και στην περίπτωση της Τολοκονίκοβα ακόμη και μία φωτογράφιση μόδας σε γκαλερί. Οι δύο γυναίκες ανάμεσα σε άπειρες συνεντεύξεις βρήκαν χρόνο να ξαναδούν φίλους, να κάνουν πατινάζ, να χορέψουν και βέβαια να πάνε για ψώνια. Δεν είναι όμως μόνο θετική η προσοχή που έχουν κερδίσει.
Περπατώντας σε ένα κεντρικό πολυκατάστημα της Μόσχας, κάποιος περαστικός σταμάτησε για να επιπλήξει τις δύο γυναίκες για την προσβολή τους στο πρόσωπο του Πούτιν, που τις έστειλε στη φυλακή. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Ρώσοι συμφωνούν ότι οι δύο γυναίκες πήραν την τιμωρία που τους άξιζε.
Οχι βέβαια πως η φυλάκισή τους έκανε μεγάλη διαφορά σε κάποιον άλλο πέρα από τις ίδιες. Λίγες ημέρες έπειτα από τη φυλάκισή του, η κυβέρνηση ματαίωσε την πρεμιέρα ενός ντοκιμαντέρ για τις Pussy Riot. Επιχείρημα ήταν πως ρόλος της τέχνης «δεν είναι να ξεσηκώνει το κοινό με σκανδαλώδεις ιστορίες που δεν έχουν πολιτιστική αξία». Οπως σημειώνει το TIME, οι Pussy Riot μπορεί να άλλαξαν έπειτα από την παραμονή τους στη φυλακή, αλλά η Ρωσία έμεινε όπως την άφησαν πριν μπουν στο κελί.