Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς η εισαγγελέας προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για επιχειρηματίες και στελέχη του ΤΤ. Συνολικά κατηγορούνται 25 άτομα για πέντε αδικήματα, έχουν εκδοθεί 7 εντάλματα σύλληψης και έχουν γίνει και τρεις συλλήψεις.Για ποιους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης
Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για:
Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση
Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία έγιναν τρεις συλλήψεις. Του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και δύο υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Από χθες το βράδυ, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς νοσηλεύεται –με λοίμωξη του αναπνευστικού- σε ιδιωτικό νοσοκομείο φρουρούμενος, αφού εκδόθηκε και εκτελέστηκε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο ο ιατροδικαστής ζητά τη μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο για να γίνει γνωμάτευση. Ο επιχειρηματίας ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη, στις 10:00 το πρωί.
Μια μέρα πριν, τη Δευτέρα στις 09:00 θα απολογηθεί ο Μάριος Βαρότσης πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμιευτηρίου, που μεταφέρθηκε στην Ευελπίδων και πήρε προθεσμία.
Με ανακοίνωσή του, ο Δημήτρης Κοντομηνάς τόνισε πως δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο. «Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο πρώην διοικητής του ΤΤ Αγγελος Φιλιππίδης υποστήριξε ότι δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. «Δεν τα έχω πάρει εγώ τα λεφτά» πρόσθεσε και τόνισε ότι θα ήθελε να υπάρχει μια κάμερα στην ανάκριση του. «Θα ήθελα όλος ο ελληνικός λαός να καταλάβει, να καταλάβουν οι 2.500 υπάλληλοι του ΤΤ οι οποίοι έκαναν έναν τεράστιο αγώνα να φέρουν το ΤΤ πρώτο το 2010 και να βρίσκονται σήμερα υπό απόλυση πως διαχειριστήκαμε αυτή την εξουσία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι είχε ζητήσει από τον κ. Νικολούδη όσο και από τις εισαγγελείς διαφθοράς να τον δεχθούν για να τους δώσει εξηγήσεις κάτι το οποίο δεν έγινε.
Ανέφερε, επίσης, ότι στην έκθεση Blackrock το ΤΤ είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5%, ενώ κατέληξε πως βρίσκεται στο εξωτερικό, σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι και ότι θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατό για να δώσει εξηγήσεις.
Σύμφωνα με το skai.gr ο κ. Φιλιππίδης διερωτήθηκε ακόμη γιατί το ΤΤ που ανήκε στο κράτος είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και είχε τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα και χαρακτηρίσθηκαν οι άλλες τράπεζες.
Εξάλλου ο συνήγορος του μετέβη στον ανακριτή της υπόθεσης και τον ενημέρωσε ότι ο εντολέας του, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, βρίσκεται στην Αμερική και ότι θα επιστρέψει εντός δεκαημέρου στην Ελλάδα για εμφανιστεί στην ανάκριση.
Βαρύτατο το κατηγορητήριο
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι βαρύτατες. Πρόκειται για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση.
Πως ξεκίνησε η έρευνα για τα κόκκινα δάνεια
Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου. Στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.