Εξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός της χρονιάς «βλέπουν» οι Financial Times. Με «οδηγό» την επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας στις αγορές με επιτόκια προ κρίσης, αλλά και τη δραματική μείωση των επιτοκίων Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, η εφημερίδα προβλέπει ανάλογη εξέλιξη και για τις δύο τελευταίες χώρες.
Στο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επιτυχημένα η πρώτη έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές μετά από τρία χρόνια, καθώς πέτυχε την κάλυψη των δανειακών αναγκών της για όλο το 2014, με επιτόκιο 3.54%.
Τα κρατικά ομόλογα 10ετους διάρκειας προσέλκυσαν την «αφρόκρεμα» των επενδυτών της Βόρειας Ευρώπης, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση του Δουβλίνου να επιχειρήσει και νέο δανεισμό στους επόμενους μήνες προκειμένου να καλύψει ανάγκες και για το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η μεγάλη ζήτηση για κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας αποδεικνύεται και από τη δραματική μείωση των επιτοκίων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.
Τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού έπεσαν κάτω από 7.8%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010. «Οι αναδυόμενοι άγγελοι της ευρωπαϊκής περιφέρειας προκαλούν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον», υπογραμμίζει ο Τσάρλι Μπέρμαν, πρόεδρος του επενδυτικού οίκου Barcleys, κάτι που στηρίζει και ο υπεύθυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα της Citigroup.
Αιτία για τη στροφή των επενδυτών προς τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας θεωρείται η αναμενόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ, προκειμένου να συγκρατηθεί ο αποπληθωρισμός που βρίσκεται στο ανησυχητικό για την ανάπτυξη επίπεδο του 0.8% - πολύ κάτω από το όριο του 2% που έχει ορίσει η ΕΚΤ.