Το... έλα να δεις επικρατεί με την υπόθεση απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς, την ώρα που ο εκτελεστής της 17Ν κυκλοφορεί ελεύθερος, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πετούν το μπαλάκι των ευθυνών το ένα στο άλλο.Από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι οι αστυνομικές αρχές ήταν ενήμερες για την άδεια που επρόκειτο να πάρει ο καταδικασμένος σε έξι φορές ισόβια, ενώ, προσθέτουν ότι απεστάλη επίσημο έγγραφο δύο φορές.
Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη είχε ενημερώσει εγγράφως από τις 24 Δεκεμβρίου τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας, ότι το μέλος της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός πρόκειται να λάβει 9ήμερη άδεια την 1η Ιανουαρίου 2014 για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.
Μάλιστα, την ημέρα που ο Ξηρός έλαβε την άδεια (1η Ιανουαρίου) η διευθύντρια των φυλακών ενημέρωσε εκ νέου τις αστυνομικές αρχές.
Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού κινήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που είχε λάβει με το από 11.6.2013 έγγραφο τής ΕΛΑΣ. Με το έγγραφο αυτό, η ΕΛΑΣ ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσει τα καταστήματα κράτησης ότι όταν λαμβάνουν άδεια κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου όπου μεταβαίνουν για άδεια οι κρατούμενοι.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ενέργειες αυτές της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού καταδεικνύουν ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως η ΕΛΑΣ για την άδεια που θα ελάμβανε ο Χριστόδουλος Ξηρός και ότι δεν αγνοήθηκε καμία προειδοποίηση προς την ΕΛΑΣ σχετικά με τις άδειες κρατουμένων.
Σκοπός της ενημέρωσης αυτής που ζητάει η Ελληνική Αστυνομία είναι για να υπάρχει επιτήρηση των ατόμων που λαμβάνουν άδειες από τις φυλακές, καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Καυστική αντίδραση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Την καυστική αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και της ΕΛ.ΑΣ., προκάλεσαν δημοσιεύματα με βάση πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες εμμέσως επιρρίπτουν ευθύνες στην Αστυνομία για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, αφού δεν φρόντισαν να τον επιτηρούν κατά τη διάρκεια της άδειας που έλαβε από τις φυλακές.
πωσαν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν τα εξής: «Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο. Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία. Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στις θέσεις που διατύ
Ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ ενώ η Ξηρός πρέπει να... επιστρέψει αύριο στον Κορυδαλλό
Την ίδια ώρα αξιωματικοί ΕΛ.ΑΣ. και Αντιτρομοκρατικής που ασχολούνται με την υπόθεση επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς εκτιμούν πως ο εκτελεστής της 17Ν δεν κρύβεται στην επαρχία αλλά σε μια από τις δύο μεγάλες πόλεις και πιθανότατα στην πρωτεύουσα.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Εθνος», ΕΛ.ΑΣ. και αντιτρομοκρατική δεν αποκλείουν ο Χριστόδουλος Ξηρός να φιλοξενείται από παλιά μέλη της οργάνωσης το οποία παραμένουν ελεύθερα, καθώς δεν στοιχειοθετήκαν ποτέ κατηγορίες εις βάρος τους.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι επιτελείς στα τελευταία τηλεφωνήματα που πραγματοποίησε ο καταζητούμενος λίγο πριν αποδράσει ελπίζοντας που θα βρουν χρήσιμα στοιχεία για το που κρύβεται.
«Σάλος» με τα προνόμια του καταδικασμένου για τρομοκρατία
Μετά τον «σάλο» που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις για τη... ζωή και κότα που φαίνεται πως περνούσε ο Χριστόδουλος Ξηρός στις φυλακές Κορυδαλλού η Δικαιοσύνη αποφάσισε να λάβει τα μέτρα της επιβάλλοντας προσωρινές ποινές σε όσους είχαν βάρδια την ημέρα του περίφημου πάρτι με τους «Πυρήνες».
Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, δύο αρχιφύλακες, τρεις υπαρχιφύλακες και πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επέτρεψαν την μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα των «Πυρήνων της Φωτιάς» τέθηκαν σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων.
Ωστόσο, τα προνόμια του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη δεν σταματούν εδώ, καθώς μέσα σε διάστημα 15 μηνών είχε λάβει επτά εβδομαδιαίες άδειες με πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν είχε βάλει φωτιά στο κελί του.
Οι άδειες του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ της Ενωσης Εισαγγελέων και του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είχε αφήσει σαφείς αιχμές σε βάρος της Δικαιοσύνης για παραλείψεις. Στην ανακοίνωσή τους, πετούν το μπαλάκι της απόφασης στα άλλα δύο μέλη του συμβουλίου των φυλακών, παρά το γεγονός ότι και ο εισαγγελέας συμφώνησε για λήψης της άδειας.
Τι φοβούνται μετά την απόδραση
Εκείνο, πάντως, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. είναι η πιθανότητα ο Χριστόδουλος Ξηρός να επαναδραστηριοποιθεί και να λάβει ρόλο σε νέα χτυπήματα, ίσως συνεργαζόμενος με τις ομάδες που παραμένουν ακόμα ενεργές.
Σε πρώτη φάση δεν εκτιμάται ότι ο 56χρονος Ξηρός μπορεί να ηγηθεί ενός νέου αντάρτικου πόλης, ωστόσο, ενδεχομένως η κίνησή του αυτή να λειτουργήσει ενωτικά για αυτές τις ομάδες.
Φωτογραφία Eurokinissi