Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα χρειαστεί δέκα χρόνια για να βγει από το τούνελ - iefimerida.gr

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα χρειαστεί δέκα χρόνια για να βγει από το τούνελ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που στην Ελλάδα ξεκινούν σήμερα οι ουσιαστικές διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο στήριξης των ελληνικής οικονομίας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι «ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα είναι μακρύς», καθώς υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ξαναγίνει ανταγωνιστική.
Απαντώντας στις επικρίσεις εις βάρος των ιδιωτικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών για απροθυμία να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν ένα «κούρεμα» 21% και δεσμεύθηκαν για 30 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. «Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Χθές, εξάλλου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε δηλώσει: «Οσοι στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα χάσουν σίγουρα τα χρήματά τους, δεδομένης της συμφωνίας που επετεύχθη την προηγούμενη Πέμπτη για τη στήριξή της». Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι «τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να δουλέψει σκληρά και να βελτιώσει την οικονομία της». «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και είναι άκρως απαραίτητο και ουσιαστικό, είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο της οικονομίας της και να εφαρμόσει τα μέτρα όσο πιο σύντομα και αυστηρά είναι δυνατό».

Οι διαπραγματεύσεις
Αρχίζουν σήμερα στα γραφεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) οι διαβουλεύσεις για την ενεργοποίηση του σχεδίου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας
Στην κορυφή της ατζέντας είναι τα επιτόκια των νέων ομολόγων, το ποσοστό του «κουρέματος», οι διαδικασίες επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Πάντως, το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) έχει αρκετές τεχνικές δυσκολίες, καθώς συνδυάζει τέσσερις επιμέρους εναλλακτικές (εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων είτε ως το 2014 είτε ως το 2020, συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους) οι οποίες αφενός θα πρέπει να οδηγούν σε μείωση του χρέους αφετέρου να ελαχιστοποιούν τις απώλειες των τραπεζών.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον ορισμό του δικηγορικού γραφείου Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνούς νομικού συμβούλου και της Lazard Freres ως οικονομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή του PSI.

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών στη διαδικασία υλοποίησης της ανταλλαγής των ομολόγων, είναι δύο:
Η αυξημένη συμμετοχή ελληνικών και κυρίως ξένων τραπεζών στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι ο πήχης έχει τεθεί ψηλά σε 135 δισ. ευρώ.

Η ταχύτητα ολοκλήρωσης της ανταλλαγής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το διάστημα στο οποίο η Ελλάδα θα βρίσκεται σε «μερική χρεοκοπία».

Το International Institute of Finance (IIF) εκτιμά πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα της εκούσιας ανταλλαγής με 30ετή ομόλογα θα φθάσει σε 135 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 90% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων, που βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια θεσμικών, λήξης μέχρι το 2020. Μέχρι τώρα η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (μεταξύ των οποίων και των ελληνικών τραπεζών) φτάνει σε 61 δισ. ευρώ και καλύπτει το 45% του στόχου.

Ενα τμήμα των ομολόγων θα αντικατασταθεί στο 100% της ονομαστικής τους αξίας (των ασφαλιστικών ταμείων) και για τα υπόλοιπα που κατέχουν οι τράπεζες, η ανταλλαγή θα γίνει με «κούρεμα» 20-21%, που θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 13,5% δισ. ευρώ. Εντονες θα είναι οι διεργασίες για το επιτόκιο των νέων ομολόγων, καθώς οι τράπεζες θα πιέσουν να είναι υψηλό, ώστε να καλύψουν μέρος της απώλειας από το «hair cut».

Η Moody's
Περιορισμένη θα είναι σύμφωνα με τη Moody΄s Investors Service η επίδραση της πρότασης Institute of International Finance (IIF) για την εθελοντική χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας. Oπως αναφέρει ο οίκος η πρόταση του IIF αντιπροσωπεύει τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και μερικών εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών.

Αν και η πρόταση του IIF θα προκαλέσει ζημιές σε μερικές από τις ασφαλιστικές εταιρείες, η Moody΄s πιστεύει πως θα έχει περιορισμένη επίδραση στην κεφαλαιοποίηση του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου καθώς έχει περιορισμένη έκθεση στο ελληνικό χρέος και η αξία των κυβερνητικών ομολόγων για το μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη απεικονιστεί στην αγορά.

Η Moody΄s εκτιμά πως οι εταιρείες που αξιολογεί κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην κατοχή εταιρειών της ηπειρωτικής Ευρώπης και αντιπροσωπεύουν έως το τέλος του 2010 κατά μέσο όρο το 0,5% των επενδύσεων τους και το 3% των τίτλων που κατέχουν οι μέτοχοί τους.

Η... πτώχευση της S&P
Χθες η S&P υποβάθμισε εκ νέου την Ελλάδα, μία πράξη που ουσιαστικά δεν έχει καμία ουσία, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Η υποβάθμιση της Ελλάδας σε selective default θα ισχύει για όσο διάστημα θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων. Οταν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν και επέλθει συμφωνία οι οίκοι όχι μόνο θα επαναφέρουν τη χώρα στην προηγούμενη βαθμολογία, αλλά μπορεί να την αναβαθμίσουν γιατί το χρέος θα είναι πλέον μικρότερο και καλύτερα διαχειρίσιμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ