Οπως αναφέρει η Τρόικα αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου, αλλά η προοπτική μιας συμφωνίας με την ελληνική πλευρά, δεν είναι πιθανή.Σοβαρά ερωτήματα για το πότε θα λάβει την επόμενη δόση η Ελλάδα, αλλά και το ύψος αυτής, θέτει ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός κολοσσός Nomura.
Τούτο δημιουργεί ένα χρονικό ντόμινο, που συμπαρασύρει και τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα: το επόμενο eurogroup, που θα μπορούσε να εγκρίνει την έκθεση (από πλευράς ευρωζώνης) είναι στις 27 Ιανουαρίου αν και, ως συνήθως, θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις και η επιθεώρηση μπορεί να μην ολοκληρωθεί τελικά πριν τις 17 Φεβρουαρίου, ή και ακόμα αργότερα, σημειώνει ο οίκος.
Όπως αναφέρει η Nomura, δεδομένων των καθυστερήσεων, δεν είναι ξεκάθαρο το πιο θα
είναι το μέγεθος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα.
Εάν η επιθεώρηση καθυστερήσει πέραν του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα ίσως καταφύγει σε μικρή έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων. Σημειώνεται πως η Ελλάδα πρέπει τον Μάιο να αποπληρώσει 9 δισ. ευρώ, και η έκθεση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από αυτό.
Τα ανοιχτά ζητήματα που καθυστερούν τη συμφωνία και πρέπει να έχουν κλείσει τους επόμενους δύο μήνες είναι: το δημοσιονομικό κενό (2014-2015), η μείωση (κατά 3,9%) της εργοδοτικής εισφοράς, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, η απαγόρευση των πλειστηριασμών των κατοικιών, το χρηματοδοτικό κενό (2014-2015), τα stress test της Τράπεζας της Ελλάδας, η κατάργηση/μεταφορά των φόρων υπέρ τρίτων, η χαλάρωση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις.