Reuters: Η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ανησυχεί την Ευρωζώνη - iefimerida.gr

Reuters: Η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ανησυχεί την Ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την Ευρώπη το 2013 δεν ήταν μια χρονιά έντασης. Ειδικά αν συγκριθεί με το 2009, τότε που έσκασε η βόμβα της «μαύρης τρύπας» στην Ελλάδα. Κατά γενική ομολογία το 2014 θα είναι εξίσου... χαλαρωτικό.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στο Reuters σε ένα άρθρο που ναι μεν εκκινεί με θετικό τόνο, όμως ο τίτλος του είναι δηλωτικός των δυσκολιών στο άμεσο μέλλον («Οι λόγοι που η Ευρωζώνη πρέπει να ανησυχεί το 2014»).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία βγαίνουν από την ύφεση, ενώ η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εκφραστεί, σε όλους τους τόνους, ότι θα στηρίξει το ευρώ, θα αποκρούσει την πίεση στην αγορά ομολόγων, ενώ προβλέπει και μια κάποια ανάπτυξη των οικονομιών.

Κι όμως, υπάρχουν θέματα, αναφέρει το Reuters, που μπορούν να προκαλέσουν τριγμούς στο οικοδόμημα. Το πρώτο είναι οι επικείμενες Ευρωεκλογές. Κι αυτό διότι η οικονομική ύφεση, η ανεργία και η κόπωση ενδέχεται να πριμοδοτήσουν κόμματα που είναι κατά του ευρώ. Το Reuters αναφέρει συγκεκριμένα κόμματα ανάμεσα σε αυτά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρει η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, θα δημιουργήσει τριγμούς και στα παραδοσιακά κόμματα. Τούτο θα έχει ως άμεση συνέπεια τη δυσκολία διορισμού νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης.

Τα stress των τραπεζών είναι ένα δεύτερο θέμα ανησυχίας. Μπορεί αρκετές τράπεζες να έχουν αναπνεύσει, μέσω της ανακεφαλαίωσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο δανεισμός θα... ρεύσει. Αντιθέτως, θα εξακολουθήσει να είναι περιορισμένος -έως ότου ολοκληρωθούν τα test, παρεμποδίζοντας έτσι τον τομέα της ανάπτυξης. Οπως είναι τώρα το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να... επιτρέψει μια κρίση, θα προκαλέσει κρότο.

Τέλος, τούτη τη στιγμή οι αγορές αδιαφορούν να ασχοληθούν για το δίχτυ ασφαλείας που διαθέτει η ΕΚΤ. Πολύ σύντομα το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για το πρόγραμμα της ΕΚΤ που αναφέρεται στην αγορά ομολόγων, καθώς ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας της ζώνης του ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ