Για τις αλλαγές που προσδοκά η Ευρωζώνη για το 2014 γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρονται εκτενώς και στην Ελλάδα και το μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σε δημοσίευμα της, η οικονομική εφημερίδα τονίζει πως πέραν οποιασδήποτε συζήτησης για ανάκαμψη προέχει «η επιστροφή της πίστης των πολιτών στις πολιτικές ηγεσίες σε εθνικά και ευρωπαϊκά επίπεδα. Η ύφεση, η ανεργία και η διαρκής πτώση του επιπέδου ζωής, παίζουν κάποιο ρόλο. Τον ίδιο όμως παίζει και η αναδιάρθρωση της ευνομούμενης πολιτείας η οποία το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ήταν ένα βασικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Συμφώνου που άμβλυνε τον εξτρεμισμό και ισχυροποίησε την στήριξη στον καπιταλισμό και την δημοκρατία».
Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα θα ήταν λάθος να παραβλέψει κανείς τους μη οικονομικούς παράγοντες όπως τα σκάνδαλα διαφθοράς, το μεταναστευτικό και η μετακίνηση των κάποτε «σκληρών» ψηφοφόρων από τα μεγάλα κόμματα.
«Στην Ευρωζώνη, πολλοί πολιτικοί και πολίτες έρχονται σε όρους με την πραγματικότητα πως σε μια νομισματική ένωση η επιλογές πολιτικής δεν μπορούν να είναι μόνο θέμα εθνικού ενδιαφέροντος. Σε χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία αλλά και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η κοινωνία πιστεύει προς βρίσκεται στο έλεος των χωρίς συμπόνοια ξένων δυνάμεων όπως η Γερμανία, ή η παγκοσμιοποίηση ή οι τραπεζίτες των Βρυξελλών και τιμωρείται για τις λανθασμένες ''συνταγές'' των ξένων», τονίζουν οι FT οι οποίοι στη συνέχεια αναφέρονται ειδικά στο θέμα της Ελλάδας και της διαφθοράς:
«Τα τελευταία δύο χρόνια τέτοιες προειδοποιήσεις έχουν αυξηθεί. Λιγότερο αποκαλυπτικά, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει πως στην Ελλάδα δεν ήταν ασύμβατη η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και την Δημοκρατία, αλλά η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και σε μια δημοκρατία πελατειακού κράτους και διαφθοράς. Αυτές οι αντανακλάσεις υπήρχαν πολύ πριν την γέννηση της Ευρωζώνης. Η Γερμανία και οι άλλοι δανειστές δεν φταίνε γι' αυτό».
Τέλος, οι Financial Times τονίζουν πως ο διαχωρισμός Βορρά και Νότου το 2014 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, όπως και το γεγονός ότι «καθώς οι αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης παίρνουν εντολές να μειώσουν το κοινωνικό κράτος και κόψουν μισθούς, η κυβέρνηση του Βερολίνου προετοιμάζεται να αυξήσει τα συνταξιοδοτικά οφέλη για τους Γερμανούς και να χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ