Είκοσι πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι στην Ευρυτανία κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και για ζημία προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να επιβάλουν σε 18 μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου (δηλαδή το σύνολο της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας που υπηρετούσε έως 31/12/2010) απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Παράλληλα αποφάσισαν σε ένα μέλος να αντικαταστήσουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με εγγυοδοσία 3.000 ευρώ και τέλος στον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία, Κώστα Κοντογεώργο που απολογήθηκε τελευταίος, την καταβολή εγγύησης 60.000 ευρώ.Η υπόθεση αφορά ένα δάνειο - μαμούθ των 4,7 εκατ. ευρώ που έλαβε από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η εταιρεία της νομαρχίας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.» .
Από τη σύνθεση του νομαρχιακού συμβουλίου μόνο δύο δεν πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή, καθώς δεν μετείχαν στην επίμαχη απόφαση.
Η δικαστική έρευνα κράτησε πάνω από τέσσερα χρόνια και αφορά τη λήψη του δανείου και την παροχή εγγύησης 100% από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας.
Η ανακριτική έρευνα όμως, επεκτείνεται περαιτέρω ως προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ» που πήραν αποφάσεις διάθεσης των χρημάτων από το δάνειο των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και σε αυτούς που εισέπραξαν χρήματα, όπου ερευνάται αν νομίμως εισέπραξαν χρήματα ή όχι.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες ακόμη και με το ελληνικό δημόσιο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις δόσεις του δανείου και πλέον καλείται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας να καταβάλλει τις δόσεις του δανείου ως μοναδικός εγγυητής του.
Ο ρόλος του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κοντογεώργου
Αίσθηση προκάλεσε η υψηλή εγγυοδοσία για τον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κοντογεώργου και όπως έγινε γνωστό πλέον αναμένεται προσφυγή των δικηγόρων του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Ευρυτανίας μέχρι τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας για μείωση ή εξάλειψη της εγγυοδοσίας.
Με τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ασχοληθεί σε επίπεδο έρευνας τόσο ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης όπως επίσης και οικονομικοί επιθεωρητές του υπουργείο Οικονομικών. Για την υπόθεση συντάχθηκε πόρισμα το οποίο και διαβιβάστηκε στη δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος ο Κώστας Κοντογεώργος ζήτησε και πήρε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας του.
Πλέον η υπόθεση μεταβιβάζεται στον Εισαγγελέα Εφετών της Λαμίας, οποίος θα κρίνει αν το ζήτημα θα τεθεί στο ακροατήριο ή θα πρέπει να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας την απαλλαγή όλων με βούλευμα.