Μυστήριο καλύπτει τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε τον θάνατο του Παλαιστίνιου πρεσβευτή στην Πράγα. Όπως επιβεβαίωσε η τσεχική αστυνομία στην παλαιστινιακή πρεσβεία βρέθηκαν όπλα χωρίς όμως διευκρίνισει πόσα και τι είδους όπλα.
«Μυστήριο » ήταν ο τίτλος και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της τσεχικής εφημερίδας DNES.Οι έρευνες για τα αίτια της φονικής έκρηξης στην οικία του πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Πράγα Τζαμάλ αλ Τζαμάλ, συνεχίζονται από την αστυνομία και Παλαιστίνιους ειδικούς.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αντρέα Ζούλοβα επέμεινε ότι μάλλον προκλήθηκε από αντικλεπτικό σύστημα συναγερμού τη στιγμή που ο διπλωμάτης προσπαθούσε να ανοίξει ένα χρηματοκιβώτιο. «Δεν μπορεί», είπε, «να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός απρόσεκτου χειρισμού». Από την πλευρά του ωστόσο ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Νάμπιλ αλ Φάχελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτήν την εκδοχή.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν διέθετε αντικλεπτικό σύστημα. Το χρηματοκιβώτιο ήταν αρκετά παλιό, είχε αγοραστεί στα μέσα της δεκαετίας του '80 και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν ήταν εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο αντικλεπτικό σύστημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ερωτηθείς για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα, ο Φάχελ απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη και αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.
Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Φάχελ επανέλαβε ότι το προσωπικό της πρεσβείας δεν γνωρίζει να ήταν συνδεδεμένος κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός με το χρηματοκιβώτιο: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν υπήρχε (ένας εκρηκτικός μηχανισμός ασφαλείας), κανένας από εμάς δεν γνώριζε να υπάρχει ένας οποιοσδήποτε μηχανισμός αυτού του είδους».
Ο ίδιος διέψευσε επίσης την πληροφορία που έδωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι ότι το χρηματοκιβώτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί για δύο δεκαετίες ή περισσότερο (κάτι που θα μπορούσε να το συνδέσει με μια αποστολή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Πράγα τη δεκαετία του '80).
«Το χρηματοκιβώτιο χρησιμοποιείτο σχεδόν καθημερινά για την τοποθέτηση χρημάτων (...) χρησιμοποιείτο για τους μισθούς του προσωπικού της πρεσβείας, για την αγορά αντικειμένων, για τις καθημερινές λειτουργίες», υποστήριξε, για να συμπληρώσει ότι ο υπουργός Μάλκι μίλησε εσφαλμένα για ένα δεύτερο χρηματοκιβώτιο (...) αυτό ήταν άδειο και δεν χρησιμοποιείτο σχεδόν ποτέ.
Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έρευνα για το χρηματοκιβώτιο μπορεί να χρειαστεί ημέρες.
Σε ορισμένα χρηματοκιβώτια είναι δυνατόν να τοποθετηθούν μικροί μηχανισμοί για την καταστροφή απορρήτων εγγράφων σε περίπτωση παραβίασης της κλειδαριάς.
Ένας πρώην ειδικός στο άνοιγμα χρηματοκιβωτίων της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι είναι περίεργο οποιοσδήποτε τέτοιος μηχανισμός μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο να προκάλεσε τέτοια ζημιά.
Από την έκρηξη ο Ο 56χρονος Τζαμάλ αλ Τζαμάλ τραυματίστηκε στο κεφάλι και το στήθος και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πράγας Στρεσοβίτσε, όπου διακομίστηκε. Ειχε αναλάβει καθήκοντα στην Πράγα μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.
Την ώρα της έκρηξης στο διαμέρισμα βρίσκονταν η σύζυγος και ο γιος του πρεσβευτή. Η σύζυγός του, ηλικίας 52 ετών, δέχθηκε επί τόπου τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.
Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι η έκρηξη σημειώθηκε αφού ο διπλωμάτης είχε ανοίξει ένα παλιό χρηματοκιβώτιο, το οποίο είχε μεταφερθεί στην νέα κατοικία από την παλιά έδρα της πρεσβείας, στην συνοικία της Πράγας Τρόγια.
Η τσεχική αστυνομία συνεργάζεται στην έρευνά της με μια παλαιστινιακή ομάδα ειδικών, η οποία έφτασε στην Πράγα χθες. «Έχουμε τέλεια συνεργασία», διαβεβαίωσε η Ζούλοβα.
Η εκπρόσωπος της τσεχικής αστυνομίας επιβεβαίωσε εξάλλου και την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία βρήκε όπλα μέσα στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Πράγα. «Ναι, μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό», απάντησε σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Reuters, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά το είδος ή την ποσότητα των όπλων που βρέθηκαν.
Την ίδια ώρα ο Μάρτιν Σέρβιτσεκ, επικεφαλής της τσεχικής αστυνομίας, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκρηξη αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας τρομοκρατικής ενέργειας.
Στο ίδιο μήκος και ο Τσέχος ειδικός, Άντορ Σάντορ, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν προς το παρόν δείχνουν ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιο ατύχημα ιδιωτικής κι όχι πολιτικής φύσης, επισημαίνοντας με νόημα πως οι παλαιστινιακές αρχές θα πρέπει να δώσει διευκρινίσεις για πολλά ερωτήματα όσον αφορά την έκρηξη.
«Θα πρέπει επίσης να μάθουμε αν έχουν πολλά άλλα χρηματοκιβώτια αυτού του είδους στο τσεχικό έδαφος, στα διαμερίσματά τους, και ποιος αναλαμβάνει να εγκαθιστά τέτοιους εξοπλισμούς», παρατήρησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ωστόσο και ο ίδιος έκρινε «πολύ απίθανη» την υπόθεση να πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση.
«Δεν βλέπω ποιος θα μπορούσε να το έχει κάνει και με ποιο σκοπό - γιατί οι Ισραηλινοί να διέπρατταν ένα έγκλημα στο έδαφος μιας χώρας που είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής του Ισραήλ;» διερωτήθηκε για να προσθέσει:
«Αλλά ούτε και (η υπόθεση για) μια επίθεση της Χαμάς δεν δείχνει επίσης ρεαλιστική».
Γεννηθείς το 1957 στην Βηρυτό από παλαιστινιακή οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε εκεί μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, ο Τζαμάλ αλ Τζαμάλ είχε ενταχθεί στην Φάταχ το 1975.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε αναλάβει αξιώματα στις παλαιστινιακές διπλωματικές αποστολές στη Βουλγαρία (από το 1979) και στην πρώην Τσεχοσλοβακία (από το 1984).
Αφού διετέλεσε πρόξενος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από το 2005, ο Τζαμάλ αλ Τζαμάλ ανέλαβε καθήκοντα πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής στην Πράγα στις 11 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Τσέχο πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.
Ο Τζαμάλ αλ Τζαμάλ ήταν ένας υποδειγματικός διπλωμάτης που υπηρετούσε την χώρα του», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής αλ Μάλκι.