Οι ΗΠΑ έχουν ψηφιστεί ως η πιο μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη σε μια έρευνα σε 68 διαφορετικές χώρες. Αντι-αμερικανικά συναισθήματα δεν καταγράφτηκαν μόνο στις ανταγωνιστικές χώρες, αλλά και σε πολλές συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα.Η παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Ανεξάρτητο Δίκτυο (Worldwide Independent Network) και το Gallup στα τέλη του 2013, έδειξε έντονη εχθρότητα απέναντι στο ρόλο των ΗΠΑ ως παγκόσμιος χωροφύλακας. Οι πολίτες σε πάνω από 60 χώρες κλήθηκαν: "Ποια χώρα νομίζετε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο σήμερα;"
Οι ΗΠΑ στην κορυφή της λίστας, με 24 τοις εκατό των ανθρώπων να πιστεύουν ότι η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ειρήνη. Το Πακιστάν κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με το 8 τοις εκατό των ψήφων και ακολούθησε η Κίνα με 6 τοις εκατό. Το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα ήρθαν σε μια κοινή τέταρτη θέση με 5 τοις εκατό των ψήφων.
Η απειλή των ΗΠΑ ψηφίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και οι Αμερικανοί θεωρούν τη χώρα τους ως πιθανή απειλή με το 13 τοις εκατό από αυτούς να ψηφίζουν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαταράξουν την υφήλιο.
Η λατινική Αμερική εξέφρασε ανάμεικτα συναισθήματα προς τον βόρειο γείτονά της, με το Περού, τη Βραζιλία και την Αργεντινή να θεωρούν τοις ΗΠΑ ως την πιο επικίνδυνη χώρα.
Μετά από πολυάριθμες απειλές απεργίας στο Ιράν, πολλές χώρες ψήφισαν ότι το Ισραήλ ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ευημερία. Το Μαρόκο, το Λίβανο και το Ιράκ επέλεξαν το Ισραήλ ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης: «Εάν δεν υπήρχε εμπόδιο για να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε;» Παρά το γεγονός ότι είναι η παρατηρούμενη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή των πινάκων.
Σε γενικές γραμμές, το 2013 είδε μια πτώση στις εκτιμήσεις έγκρισης για την κυβέρνηση του Ομπάμα. Μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το AP-NORC (Κέντρο Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων) αποκάλυψε ότι το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων πίστευαν ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ χρειάζεται «πλήρη αναμόρφωση.»
Επιπλέον, το 70 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να σημειώσει πρόοδο για τα σημαντικά προβλήματα και τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα το 2014.
Η έρευνα ήρθε δύο μήνες μετά την πρώτη διακοπή της κυβέρνησης μέσα στα τελευταία 17 χρόνια στις ΗΠΑ η οποία εκτιμάται ότι κόστισε στη χώρα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αξιοπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης δέχθηκε ένα πλήγμα, νωρίτερα φέτος, όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε κλήση να χτυπήσει τη Συρία μετά από την υποψία επίθεσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας εναντίον πολιτών. Το αμερικανικό κοινό και η διεθνής κοινότητα, βρέθηκαν εναντίον της δράσης.
Πυγή: http://rt.com